Babymassage in het Groene Hart Ziekenhuis

babymassageAls je kindje in het ziekenhuis ligt is dat een grote zorg. Het GHZ biedt eens in de twee maanden ouders van baby’s die opgenomen zijn op de kinderafdeling een introductieles Babymassage aan. Hierdoor kunnen ouders, naast alle problemen die ze hebben, ook wat positiefs met en voor hun kindje doen. De babymassage wordt gegeven door Leontien Mineur, zij is kinderverpleegkundige en heeft een opleiding Babymassage gevolgd, onder andere voor prematuur geborenen, couveusekinderen en kinderen met ontwikkelingsproblemen.

Leontien legt tijdens de introductieles uit hoe de ouders kunnen masseren en demonstreert de massagetechnieken met behulp van een babypop. Onder begeleiding gaan ze aan de slag met hun eigen baby.

Bewust naar je baby kijken
Door de massage kunnen ouders op een andere manier contact maken met hun baby. De signalen die de baby zelf afgeeft zijn heel belangrijk. Door je baby te masseren leer je tegelijkertijd ook bewuster kijken naar je kindje. Daarnaast is het goed voor de spierontwikkeling, de doorbloeding van de huid en stimuleert het de zintuigen. Door de massage wordt het gevoel van geborgenheid (waaronder ook hechting) versterkt en kan de baby (maar ook de ouder) zich leren te ontspannen. Hierdoor is de baby rustiger en valt hij makkelijker in slaap. Ook buikkrampjes kunnen verminderen.

Leontien: “Het is heel erg leuk om te doen. Om de maand is er een groepje ouders met zo’n vijf baby’s. Dit zijn vaak kindjes die te vroeg zijn geboren, veel huilen, langdurig opgenomen zijn of een lichamelijke of geestelijke beperking hebben. Ze zijn onrustig en huilen veel. Je ziet deze kindjes positief reageren op de massage: de handjes ontspannen, de teentjes krullen. De ouders zijn regelmatig zó enthousiast over de massage dat zij de technieken die zij tijdens de introductieles hebben geleerd ook blijven toepassen tijdens de rest van hun verblijf in het ziekenhuis.”

Bron:www.ghz.nl

Recente artikelen