Flink toename van het aantal gevallen Influenza A / H1N1

0
199

h1n1mapHet aantal mensen dat in Nederland besmet is geraakt met de Mexicaanse griep, is de afgelopen week in rap tempo toegenomen. Vandaag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat tot nu toe 273 mensen ziek werden door het virus. Dat betekent dat er sinds dinsdag 62 nieuwe gevallen zijn gemeld. In Nederland werden tot en met 23 juli 2009 248 laboratoriumbevestigde gevallen van Nieuwe Influenza A (H1N1) gemeld (voorheen ook wel genoemd ‘Mexicaanse Griep’ of ‘Varkensgriep’), waarvan minder dan de helft in Nederland was besmet. Er zijn tot nu toe geen sterfgevallen gemeld.

Nieuwe Influenza A (H1N1) is een griepvirus dat anders is dan al eerder bekende menselijke griepvirussen. Het virus bevat delen van varkens-, vogel- en menselijke griepvirussen. Het virus is in staat om zich van mens op mens te verspreiden. De eerste humane infecties met de Nieuwe Influenza A (H1N1) werden in april 2009 gediagnosticeerd in de Verenigde Staten en Mexico. Op 11 juni verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van de Nieuwe Influenza A tot een pandemie.

Vergelijk deze kaart ook eens met:

urlNieuwe Influenza A (H1N1) site

Meestal begint de Mexicaanse griep plotseling. Ziekteverschijnselen zijn hoesten, hoofdpijn, keelpijn, koorts, koude rillingen, spierpijn en moeheid. Deze verschijnselen duren enkele dagen tot een week. Na een griep kan het enkele weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt, blijkt uit informatie van het RIVM.