Door nieuwe regeling voor zwangerschapsafbreking moet Women on Waves hulp aan vrouwen staken

Array

womenonwavescontainerDe abortusboot van Women on Waves (WoW) vaart voorlopig niet uit omdat de medewerkers van de organisatie door nieuwe Nederlandse regelgeving strafvervolging riskeren. Dat heeft abortusarts en directeur Rebecca Gomperts van WoW zaterdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. “Onder invloed van CDA en ChristenUnie wordt alles steeds meer ingeperkt”, aldus oprichter Gomperts. Anti-abortusclubs hebben steeds meer financiele middelen en zijn daardoor succesvoller.

Women on Waves is een stichting zonder winstbejag die zich bezighoudt met de mensenrechten van vrouwen. Haar taak is het voorkómen van ongewenste zwangerschap en onveilige abortus, overal ter wereld. Women on Waves werd in 1999 opgericht door Rebecca Gomperts. Na haar opleiding als abortusarts werkte Rebecca Gomperts als arts aan boord van Greenpeace schepen. Women on Waves heeft een mobiele gynaecologische kliniek ontwikkeld. Deze kan eenvoudig op een schip worden geladen en worden vervoerd naar waar ter wereld hij maar nodig is. Volgens Gomperts heeft de ministerraad in mei van dit jaar de regeling voor zwangerschapsafbreking aangepast, waardoor de overtijdbehandeling mogelijk onder de strafwet is komen te vallen. WoW verstrekte tot nu toe op de abortusboot de pil voor overtijdbehandeling op grond van een brief van toenmalig minister Els Borst van Volksgezondheid, met als strekking dat de behandeling op de abortusboot niet op wettelijke bezwaren stuit.

Vanaf een schip kan Women on Waves anticonceptiemiddelen verstrekken, informatie, trainingen en workshops geven en veilige en legale abortus aanbieden buiten de territoriale wateren in landen waar abortus illegaal is.

Women on Waves, dat nauw samenwerkt met plaatselijke organisaties, wil voorzien in een dringende medische behoefte, vrouwen in staat stellen hun recht op reproductieve gezondheidszorg en legale, veilige abortus uit te oefenen en de publieke aandacht vragen voor de gevolgen van ongewenste zwangerschap en illegale abortus.

Door de nieuwe regelgeving lopen de medewerkers nu echter het risico op vervolging omdat de boot vaart onder Nederlandse vlag. Dat zou betekenen dat de medewerkers illegaal handelen omdat het Nederlandse recht van toepassing is, ook als het schip zich in internationale wateren bevindt, aldus Gomperts. Women on Waves bereidt een rechtszaak tegen de nieuwe regels voor. Door deze maatregelen zal het aantal doe-het-zelf abortussen met dodelijke afloop stijgen.

Lees het interview met abortusarts Rebecca Gomperts, directeur van WoW, vandaag in het Weekblad van NRC Handelsblad.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen