Eerste H1N1-griepdode in België

0
258

sint-elisabethziekenhuis-in-turnhoutIn Turnhout is een vrouw gestorven aan de gevolgen van nieuwe influenza A/ H1N1. Zij is de eerste H1N1-griepdode in Belgie. Het gaat om een vrouw van rond de dertig jaar uit Turnhout, provincie Antwerpen. Het Interministerieel Commissariaat Influenza heeft dit vandaag bekend gemaakt. De vrouw  kreeg de eerste symptomen in het weekend van 18 en 19 juli, stapte op 20 juli bezocht ze een arts en werd diezelfde middag opgenomen in het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout. Daar werd vastgesteld dat ze wel degelijk besmet was met het A/H1N1-virus.

Haar toestand was niet zorgwekkend, maar verslechterde omdat ze in het ziekenhuis een dubbele longontsteking opliep. Die infectie werd haar fataal.Vandaag is ze dan overleden aan de gevolgen van de ziekte. Het commissariaat zegt dat de vrouw recent niet in het buitenland was geweest.

Volgens het Commissariaat Influenza zijn er de afgelopen maanden 616 mensen getest op Mexicaanse griep, 126 patienten bleken drager van het virus. Het commissariaat zal nu wekelijks een raming publiceren van het aantal gevallen in Belgie, op basis van cijfers van de huisartsen. Volgens zo’n eerste raming ligt het werkelijk aantal besmette mensen in ons land minstens 2 keer zo hoog.

Wereldwijd raakten tot nog toe zo’n 135.000 mensen besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telde al 816 overlijdens. Toch is er geen enkele reden tot paniek. Professor Geert Leroux-Roels van de Universiteit Gent benadrukt dat de Mexicaanse griepvariant niet dodelijker is dan de gewone seizoensgriep, waarmee we elk jaar worden geconfronteerd: “De eerste dode is er nu en die vraagt terecht aandacht, maar laat me meteen stellen dat de mortaliteit van deze griepinfectie niet hoger ligt dan die van een gewone griep.”

Over tien weken tot drie maanden zouden de eerste vaccins, na de nodige tests, helemaal klaar moeten zijn om te worden verspreid op grote schaal, aldus nog Leroux-Roels. “In een optimistisch scenario is het tien weken. Maar drie maanden is dan weer pessimistisch.”