Pathologie enthousiast over spraakherkenning

Array

Tijdsbesparing nu al zichtbaar
vumcDe invoering van spraakherkenning bij pathologie verliep gesmeerd. Senior wetenschappelijk onderzoeker Jeroen Belien, verantwoordelijk voor de automatisering binnen de afdeling pathologie, is in zijn nopjes. “Het betekent verlichting van de werklast van het patientsecretariaat en tijdwinst voor de patient.”

Het nieuwe systeem is nog maar vier weken geïmplementeerd, maar werpt volgens Jeroen Belien al vruchten af. “Het werkt eenvoudig en men is erover te spreken. De implementatie ging dan ook veel sneller dan verwacht.”
Hoe werkt het? Belien doet een stap terug in de tijd om uit te leggen. “Pathologie heeft twintig jaar lang, tot 2002, met cassettebandjes gewerkt. De patholoog dicteerde de tekst van het verslag op een bandje en op het patientsecretariaat werd dat uitgetypt. Die verslagen werden vervolgens weer door de patholoog geaccordeerd. Al met al ging er ruim een week overheen voor het pathologieverslag klaar was.”

Digitaal
“In 2002 zijn we overgestapt op digitaal dicteren. De patholoog dicteert via de computer en dat dictaat was direct online beschikbaar voor het secretariaat. Sindsdien verloopt het proces al veel vlotter, omdat de dictaten centraal worden opgeslagen. Er hoefden geen bandjes meer heen en weer gebracht te worden. Het grootste deel van de verslagen (tachtig procent) kon nu binnen zes dagen worden afgehandeld; van binnenkomst en verwerking van het materiaal tot het microscopisch onderzoek en het uiteindelijke pathologieverslag.”

Efficiencyslag
Nu er ook met spraakherkenning wordt gewerkt, is er nog een efficiencyslag gemaakt. Belien rekent op nog eens tien procent extra tijdwinst. In sommige gevallen kan dat wel een dag schelen op de totale doorlooptijd. “Er zijn twee momenten waarop de patholoog dictaten inspreekt. Het eerste is bij het macroscopisch beoordelen van preparaten in de uitsnijkamer. Voorheen moest dit op het patientsecretariaat worden getypt op basis van het digitale geluidsfragment. Nu werken we met een systeem dat de fragmenten gelijk herkent en omzet naar schrift. De secretaresse hoeft het fragment alleen mee te lezen en waar nodig te corrigeren. Het tweede moment waarop de patholoog een dictaat inspreekt, is bij de microscopische beoordeling van de preparaten. In deze fase spreekt de patholoog tegen de computer, die het gelijk vertaalt in zinnen. De patholoog kan het verslag hierdoor meteen afronden en autoriseren. Pure tijdwinst! Er is een hele schakel uit het proces gehaald. ”

Laura Jansma

Bron: Tracer, VUMC

Recente artikelen