519 bevestigde Nieuwe Influenza A (H1N1) grieppatiënten, bijna verdubbeling

0
299

griepkaart31072009In Nederland werden tot en met 30 juli 2009 519 laboratoriumbevestigde gevallen van Nieuwe Influenza A (H1N1) gemeld (voorheen ook wel genoemd ‘Mexicaanse Griep’ of ‘Varkensgriep’), waarvan minder dan de helft in Nederland was besmet. Er zijn tot nu toe geen sterfgevallen gemeld. Een week geleden stond de teller nog op 273. Van alle grieppatienten deden 126 het virus op in eigen land. In Nederland zijn er tot nu toe geen mensen overleden aan de Mexicaanse griep. In Belgie viel donderdag de eerste griepdode.

De Nederlandse regering heeft 34 miljoen vaccins tegen het virus besteld, twee voor elke Nederlander. Het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) en de Gezondheidsraad brengen naar verwachting half augustus een advies uit over welke groepen mensen als eerste moeten worden gevaccineerd.

Nieuwe Influenza A (H1N1) is een griepvirus dat anders is dan al eerder bekende menselijke griepvirussen. Het virus bevat delen van varkens-, vogel- en menselijke griepvirussen. Het virus is in staat om zich van mens op mens te verspreiden. De eerste humane infecties met de Nieuwe Influenza A (H1N1) werden in april 2009 gediagnosticeerd in de Verenigde Staten en Mexico. Op 11 juni verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van de Nieuwe Influenza A tot een pandemie.

Vergelijk deze kaart ook eens met: