Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven wespen zorgen ook voor onvewachte gezondheidsrisico’s

0
242

wespenvalIn vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er deze zomer sprake van een opvallende toename van het aantal wespen in ons land. Dat bevestigt ook de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB). Belangrijkste reden voor het grote aantal wespen ligt in het warme voorjaar van 2009. Wespen die normaal te lijden hebben van de winter, hebben nu gelegenheid gehad om te overleven, waardoor hun aantal toeneemt. Met alle overlast en gezondheidsrisico’s vandien.

Onverwachte gezondheidsrisico’s
In de directe omgeving van mens en dier kunnen wespen bijzonder hinderlijk zijn. De steken van een wesp zijn zeer pijnlijk en, in geval van een overgevoeligheid, zelfs gevaarlijk. NVPB-leden, die zich concreet met de bestrijding bezig houden, zien vooral een groeiend aantal gevallen van overlast door wespen. Problemen komen bovendien ook uit een onverwachte hoek. Neem de medewerkers van Rijkswaterstaat die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de berm langs snelwegen. Bij het legen van afvalcontainers op rust- en parkeerplekken komen zij veel vaker dan voorheen wespen tegen.” Minder bekend is het feit dat wespen gezondheidsrisico’s  met zich meebrengen. “Wespen zijn bij aanvang van het seizoen ook vleeseters”, zo vervolgt Spierings. “Ze hebben dus niet alleen een neus voor zoete stoffen, maar komen ook op rauw vlees af. Wanneer ze kort daarvoor in aanraking zijn geweest met bijvoorbeeld ontlasting en vervolgens plaatsnemen op een vleesgerecht dat rauw wordt gegeten, dan loopt de consument een reeel risico last te krijgen van maag- en darmklachten.”

Deskundig
Eenvoudige maatregelen op het gebied van hygiene zijn vaak al voldoende om wespen te weren.  Voedsel en dranken moeten zo veel mogelijk binnen worden bewaard. Is sprake van een wespennest, dan is het belangrijk in elk geval nooit de uitgang(en) van dat nest af te sluiten. De wespen zoeken dan een andere uitgang en dat kan best binnenshuis zijn. Een zeer afdoende methode om van de overlast van wespen (en andere vliegende insecten) af te komen, is het inschakelen van een bij de NVPB-aangesloten plaagdierbestrijder.

Bron: NVPB