Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven wespen zorgen ook voor onvewachte gezondheidsrisico’s

Array

wespenvalIn vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is er deze zomer sprake van een opvallende toename van het aantal wespen in ons land. Dat bevestigt ook de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven (NVPB). Belangrijkste reden voor het grote aantal wespen ligt in het warme voorjaar van 2009. Wespen die normaal te lijden hebben van de winter, hebben nu gelegenheid gehad om te overleven, waardoor hun aantal toeneemt. Met alle overlast en gezondheidsrisico’s vandien.

Onverwachte gezondheidsrisico’s
In de directe omgeving van mens en dier kunnen wespen bijzonder hinderlijk zijn. De steken van een wesp zijn zeer pijnlijk en, in geval van een overgevoeligheid, zelfs gevaarlijk. NVPB-leden, die zich concreet met de bestrijding bezig houden, zien vooral een groeiend aantal gevallen van overlast door wespen. Problemen komen bovendien ook uit een onverwachte hoek. Neem de medewerkers van Rijkswaterstaat die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de berm langs snelwegen. Bij het legen van afvalcontainers op rust- en parkeerplekken komen zij veel vaker dan voorheen wespen tegen.” Minder bekend is het feit dat wespen gezondheidsrisico’s  met zich meebrengen. “Wespen zijn bij aanvang van het seizoen ook vleeseters”, zo vervolgt Spierings. “Ze hebben dus niet alleen een neus voor zoete stoffen, maar komen ook op rauw vlees af. Wanneer ze kort daarvoor in aanraking zijn geweest met bijvoorbeeld ontlasting en vervolgens plaatsnemen op een vleesgerecht dat rauw wordt gegeten, dan loopt de consument een reeel risico last te krijgen van maag- en darmklachten.”

Deskundig
Eenvoudige maatregelen op het gebied van hygiene zijn vaak al voldoende om wespen te weren.  Voedsel en dranken moeten zo veel mogelijk binnen worden bewaard. Is sprake van een wespennest, dan is het belangrijk in elk geval nooit de uitgang(en) van dat nest af te sluiten. De wespen zoeken dan een andere uitgang en dat kan best binnenshuis zijn. Een zeer afdoende methode om van de overlast van wespen (en andere vliegende insecten) af te komen, is het inschakelen van een bij de NVPB-aangesloten plaagdierbestrijder.

Bron: NVPB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen