Komende zondag in Zomergasten: hoogleraar wetenschapsgeschiedenis Trudy Dehue

0
297

Komende zondag in Zomergasten: hoogleraar wetenschapsgeschiedenis Trudy Dehue, auteur van onder meer ‘De depressie-epidemie’.
trudy_dehue_jpgTrudy Dehue is hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze won dit jaar de NWO Eureka Boekenprijs 2009 voor haar boek De depressie-epidemie.Na eerst een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in de kinder- en jeugdpsychiatrie studeerde Trudy Dehue af in de psychologie (1983) en de filosofie (1985). Meer nog dan de menselijke psyche die psychologen bestuderen, bestudeert Dehue juist die psychologen zelf. Ze promoveerde cum laude op ‘De regels van het vak’ (Van Gennep 1990), een kritische studie van het ‘meten en tellen’ en de vooronderstellingen die bepalend zijn geworden voor psychologisch onderzoek.

In ‘De depressie-epidemie’ analyseert Dehue hoe het kan dat juist in rijke en welvarende landen steeds meer mensen lijden aan depressie. Dehue laat zien dat wat in de loop van de geschiedenis als melancholie, neerslachtigheid of depressie beschreven is, steeds sterk tijdsgebonden is geweest. Heeft depressie bijvoorbeeld te maken met levensomstandigheden en is het iets wat ‘op de sofa’ behandeld kan worden, of eerder iets biologisch, wat met pillen bestreden kan worden? Dehue neemt ook de invloed van de farmaceutische industrie kritisch onder de loep. Haar opinieartikel in NRC Handelsblad over de mogelijke bijwerkingen van antidepressiva deed recentelijk veel stof opwaaien.

In haar werk laat Dehue zien hoe de ‘depressie-epidemie’ verbonden is met het huidige maatschappelijke ideaal van het maakbare individu: we zijn zelf verantwoordelijk geworden voor ons lot: schoonheid en succes zijn een keuze geworden, en het antidepressivum steeds meer een ‘prestatiepil’. Dehue laat zien hoe een samenleving ervaart en bepaalt wat ‘normaal’ is en geeft daarmee niet alleen een analyse van depressie, maar ook van onze tijd.

De favoriete televisieavond van Trudy Dehue is een avond over afwijken van de norm, wetenschap en vooroordelen, de vrouw als hoeder van de stemming en hoe grillig de grens tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ zich kan tonen. Met o.a. fragmenten uit de Scandinavische tragikomedie ‘Kitchen Stories’ (Bent Hamer 2003), een zeer surrealistische reclamefilm voor antidepressiva uit de jaren 50, beelden van o.a. Joni Mitchell, Bob Dylan en Neil Young tijdens het afscheidsconcert van The Band in ‘The Last Waltz’ (Martin Scorsese 1978), Uma Thurman in de science fiction film ‘Gattaca’ (Andrew Niccol 1997) en de Britse serie ‘The Singing Detective’

De depressie epidemie
De depressie epidemie
Trudy Dehue

Uitzending: zondag 9 augustus, ca. 20.10 uur, Nederland 2. Tijdens de uitzending kunt u meetwitteren via #zg.

Bron: VPRO