Minister van Binnenlandse Zaken heeft bevoegdheid griepvaccinatie verplicht te stellen bij status nationale ramp

0
318

reizigersvaccinatieAls het nodig is kan de minister van Binnenlandse Zaken verplegend personeel in de Nederlandse ziekenhuizen verplichten zich tegen de Mexicaanse griep te laten inenten.Dit kan als de minister de grieppandemie de status nationale ramp geeft, meldt De Pers. ‘Onder normale omstandigheden kun je vaccinatie niet verplichten’, zegt Elise de Jong, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Onze grondwet beschermt de integriteit van het menselijk lichaam tegen overheidshandelen.

Maar een uitzondering is mogelijk. ‘Als de minister van Binnenlandse Zaken de griep tot nationale ramp uitroept, zou je vaccinatie onder bepaalde groepen wellicht verplicht kunnen stellen.’

Meer dan een kwart van de verpleegkundigen wil zich niet laten vaccineren tegen de Mexicaanse griep, bleek eerder uit onderzoek. Ook sommige artsen hebben twijfels.