Een op de drie vrouwen heeft vruchtbaarheidsproblemen

zwangerZwanger worden gaat niet altijd even gemakkelijk. Hormonen spelen een sleutelrol, maar ook de kwaliteit van het sperma is van belang. Steeds meer vrouwen hebben problemen met zwanger worden. Maar liefst 70% zegt zich zorgen te maken over hun vruchtbaarheid. Dat blijkt uit een rondvraag bij 2.628 vrouwen door het tijdschrift Red. De leeftijd waarop vrouwen proberen zwanger te raken, heeft vaak een doorslaggevende rol. Vrouwen zeggen enigszins gerustgesteld te zijn door de gedachte aan IVF. Nochtans biedt laatstgenoemde geen gegarandeerd succes. De helft van de vrouwen die IVF probeert heeft pas na de derde keer of meer succes, en de kostprijs van een behandeling loopt in Groot-Brittannie al snel op tot 7.800 euro.

“Vrouwen denken echt dat IVF hen wel zal helpen als ze te lang hebben gewacht om op natuurlijke wijze zwanger te raken. Maar zo werkt de natuur niet. IVF heeft 25 tot 30% meer kans op slagen als je het ondergaat als jonge vrouw. Hoe ouder je wordt, hoe minder kans”, besluit Allan Pacey van de British Fertility Society.

Oorzaken van onvruchtbaarheid
Een veel voorkomende oorzaak voor verminderde vruchtbaarheid bij de vrouw is een overtollige aanmaak van mannelijke hormonen. De eierstokken produceren dan een teveel aan testosteron. Deze aandoening heet PCOS (PolyCysteus Ovarium Syndroom).Ook andere afwijkingen aan de eileiders kunnen voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen.  Bij de aandoening endometriose heeft het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder verspreid over andere plaatsen in de buik. Ook dat kan klachten geven aan de eileiders.


Ook kan het zijn dat de hypofyse onvoldoende hormonen aanmaakt. Dat kan bij zowel mannen als vrouwen gebeuren. Het gaat om het geslachtshormoon lutropine (LH). Deze stof stimuleert bij vrouwen de vorming van progesteron en bevordert de ovulatie (dat gebeurt tijdens een zogeheten LH-piek).

Er is ongeveer een kans van 1 op 3 dat de oorzaak van het probleem bij de man ligt. De mindere kwaliteit van het sperma is dan de oorzaak van de zwangerschap die uitblijft.
Als je vermoed dat de vruchtbaarheid van jou of je partner niet in orde is, kan je een afspraak maken met de huisarts. Deze zal eerst in een gesprek proberen om de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid te ontdekken. Een vervolgonderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit: een lichamelijk onderzoek, zaadonderzoek, bloedonderzoek, het maken van een echo of een kijkoperatie. Een behandeling kan, afhankelijk van de oorzaak die gevonden is, bestaan uit het toedienen van hormonen, een operatie, kunstmatige inseminatie, IVF, ICSI of een eiceldonatie. Bij ongeveer 1 op de 10 paren wordt helemaal geen oorzaak gevonden. Voor die groep is het extra moeilijk om een remedie te bepalen.

Bron: GVA

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen