Preventie maatregelen Nieuwe Influenza A (H1N1) voor op het werk en thuis

0
311

h1n1-3Nieuwe Influenza A (H1N1) ook wel de Mexicaanse griep genoemd, is veelvuldig in het nieuws. De WHO geeft aan dat er sprake is van een grieppandemie. Dit houdt in dat de griep zich over verschillende landen en continenten van mens tot mens verspreidt. Het betreft een milde griep, de symptomen zijn vergelijkbaar met een gewone seizoensgriep.

Wat kunt u zelf doen op uw werk of thuis?

Hou de situatie van de Mexicaanse griep nauwlettend in de gaten via de hiervoor aangewezen instanties. Er is op dit moment nog geen aanleiding om bijzondere maatregelen te treffen. Op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen is het raadzaam de schoonmaak te intensiveren. Dit betekent o.a. dat de prullenbakken vaker legen, de klinken en leuningen regelmatiger schoonmaken en alle zeepdispensers vullen met desinfecterende zeep. Wat kun je zelf doen om besmetting te voorkomen?
Om de griep te voorkomen zijn er een aantal algemene hyginemaatregelen om in acht te nemen: Houd je hand of zakdoek voor je mond als je niest of hoest. Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze eenmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak. Was regelmatig je handen met water en zeep. Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan. Maak voorwerpen zoals deurklinken regelmatig schoon. Ventileer werk-, woon- en slaapruimten.

Advies voor op reis
Mensen die naar landen reizen waar Nieuwe Influenza A voorkomt, worden geadviseerd de volgende maatregelen te nemen: Vermijd contact met mensen met griep. Neem algemene hyginemaatregelen in acht. Houd de lokale situatie in de gaten en volg de adviezen van de gezondheidsautoriteiten op. Raadpleeg een arts bij ziekte.

Hoe te handelen bij griepverschijnselen?
Als je griepachtige verschijnselen hebt en koorts (hoger dan 38 graden), neem dan direct telefonisch contact op met je huisarts. Zieke mensen wordt geadviseerd om na het begin van de koorts minimaal 7 dagen thuis te blijven om zo verdere besmetting te voorkomen. Postbus 51 heeft meer informatie over de griep.