Minister Klink over vaccins tegen Mexicaanse griep

minister-klink-door-jan-de-leeuw-medicalfactsMinister Ab Klink van VWS staat nog steeds achter het besluit om vaccins aan te schaffen tegen de Nieuwe Influenza A (‘Mexicaansegriep’). De vaccins worden naar verwachting vanaf oktober geleverd. “Het kan best zijn dat in de nabije toekomst het virus verandert of agressiever wordt. Ik heb het wil zekere voor onzekere willen nemen, (…) daarom hebben we de vaccins aangeschaft.” Minister Klink was na zijn vakantie in een gesprek met de NOS verslaggever over het verloop van Nieuwe Influenza A (H1N1). Vrijdag jl. liet het RIVM weten dat de griep mild lijkt te verlopen en tot nu toe vergelijkbaar is met de normale seizoensgriep. Minister Klink zei ook bij eventuele nieuwe griepvirussen in de toekomst steeds vooraf een risicoafweging te zullen maken.

Virusremmers
Het RIVM maakt de vrijdag daarvoor bekend dat huisartsen, vanwege het milde karakter van de griep, niet meer standaard virusremmers voorschrijven als iemand griepklachten heeft. De werking van de virusremmers weegt volgens het RIVM niet altijd op tegen de bijwerkingen die kunnen ontstaan.

Mensen met een verhoogd risico op complicaties als gevolg van de griep krijgen in ieder geval wel virusremmers. In andere gevallen bepaalt de huisarts of een patient wel of geen virusremmers nodig heeft.

De groepen mensen die volgens het RIVM een verhoogd risico hebben op complicaties zijn:

  • vrouwen die minimaal 6 maanden zwanger zijn;
  • kinderen jonger dan 2 jaar;
  • mensen met een ernstige immuunstoornis;
  • mensen die ieder jaar een oproep krijgen voor de griepprik.

Nog steeds geldt dat zij alleen met een recept van de huisarts bij de apotheek virusremmers kunnen krijgen.

Registratie en onderzoek
Vanaf volgende week worden nieuwe gevallen van Nieuwe Influenza A (H1N1) niet meer geregistreerd door huisartsen. Zij hoeven alleen nog mensen te melden die in het ziekenhuis worden opgenomen of overlijden als gevolg van de griep. Ook wordt er niet meer standaard laboratoriumonderzoek gedaan bij iedereen met griepverschijnselen.

Folder
Binnenkort ontvangt ieder huishouden in Nederland een folder van de overheid. Daarin wordt uitgelegd wat Nieuwe Influenza A (H1N1) is, wat mensen kunnen doen om zichzelf te beschermen en wat ze moeten doen als ze ziek zijn. Ook komt er een nieuwe website met alle informatie over het nieuwe virus.

Postbus 51 heeft een speciaal telefoonnummer voor informatie over Nieuwe Influenza A(H1N1): 08.00 – 11.00 (op werkdagen van 8.00 – 20.00 uur en in het weekend van 9.00- 17.30 uur).

Bron: CDA

Recente artikelen