Bier heeft positief effect tegen osteoporose

0
219

vrouw-met-bierHet regelmatig drinken van bier kan vrouwen helpen zich te beschermen tegen osteoporose.Dat blijkt uit Spaans onderzoek. De Spaanse onderzoekers onderzochten vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. Uit ultrasone scans blijkt dat bierdrinkers gezondere botten in de handen hebben. Dit lichaamsdeel vertoont namelijk vaak de eerste tekenen van osteoporose. Volgens het onderzoek zouden de hoge hoeveelheden silicium in bier het verdunningsproces van de botten vertragen. Bovendien zou het de aanmaak van nieuw bot bevorderen. Daarnaast bevat bier een natuurlijk hormoon, vergelijkbaar met oestrogeen, dat de botten gezond houdt. Phytoestrogenen, een plantaardige variatie van oestrogeen, een stof die de beenderen gezond houdt.

Voor het onderzoek dat gepubliceerd werd in het blad Nature werden bijna 1700 vrouwen gevraagd naar hun drinkgewoonten. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 48 jaar. Bij vrouwen kan osteoporose doorgaans het eerste worden ontdekt in de vingerbotjes. Uit de scan bleek dat de botstructuur in de handen van de bierdrinkende dames dichter dus steviger was.

Menselijke botten zijn opgebouwd uit een netwerk van vezels, mineralen, bloedvaten and beenmerg. Hoe minder ruimte er tussen de verschillende componenten zit, hoe sterker het bot. Er was geen verschil tussen vrouwen die slechts een pilsje per dag dronken en vrouwen die er wel meer lustten op een dag.