Tweet van Ab Osterhaus zijn niet van de griepexpert zelf

Array

ab-osterhaus-twitterAb Osterhaus, viroloog  keek raar op toen hij door journalisten werd gebeld over ‘zijn’ tweets over de Mexicaanse griep.Ook wordt deze niet bijgehouden door een voorlichter, of iemand anders van de afdeling virologie van het Erasmus Medisch Centrum. Iemand heeft onder de naam Ab Osterhaus een Twitterpagina geopend en allerlei berichten verspreid. In korte tijd had deze fake 741 followers verzameld en de tweets werden in de media geciteerd.

‘Als het virus zich net zo snel gaat verspreiden als mijn aantal followers, krijgen we een echt probleem.’, postte de misbruiker onder Osterhaus’ naam, en ‘ja, een ouwe viroloog moet ook met de tijd meegaan, niet waar?’

Een alerte twitteraar, Sietse Bakker, maakt een einde aan de identiteitsverwisseling. De @AbOsterhaus is inmiddels leeggemaakt. Osterhaus vindt het heel vervelend en heeft geen idee wie hier achter zit. Hij weet ook niet wat er op internet staat. In elk geval wil hij het er niet bij laten zitten. Osterhaus gaat zeker stappen ondernemen.Inmiddels in het account van Osterhaus aan Ab zelf overgedragen. Of Ab Osterhaus nu ook actief gaat twitteren, is niet bekend.

De verschillende berichtjes verspreidden tot nog toe geen foutieve informatie. Naast de opsomming van mediaoptredens van Osterhaus en belangrijke ontwikkelingen bevatte de pagina citaten die rijkelijk geciteerd werden op verschillende websites.Twitter keurt het gebruik van andermans identiteit af en blokkeert de accounts van gebruikers die fraude.  Twitter heeft aangekondigd om mensen achter de valse accounts te gaan aanklagen. Ook komt de site deze zomer met ‘geverifieerde accounts’, waarbij de berichten van bijvoorbeeld de echte Osterhaus een speciaal keurmerk krijgen.

Het is relatief eenvoudig om je voor te doen als een bekende deskundige of opiniemaker. En zo in dit geval onrust te zaaien over de Mexicaanse griep. Op twitter zijn ook drie Balkenendes en vijf Geert Wilders actief. Beroemd of niet, het is knap vervelend als iemand onder jouw naam berichten de wereld instuurt.

Wat kun je doen om dit te voorkomen? Wees hem voor en maak zelf een account aan. Is het daar al te laat voor? Dan kun je Twitter verzoeken het account te laten sluiten.

Het Centraal Meldpunt voor Identiteitsfraude reageert: ‘je op een website als Twitter voordoet als iemand anders, is dat op zich geen strafbaar feit. Aangifte doen kan dus niet. Als je goede naam door het twitteren is aangetast, kun je wel een civielrechtelijke procedure opstarten.’

Recente artikelen