Ramadan 22 augustus tot en met 19 september: Tips voor zorgverleners

0
267

ramadan2De ramadan staat voor de deur. De vastenperiode kan gezondheid en medicijngebruik beïnvloeden. Van 22 augustus tot en met 19 september vast tachtig tot negentig procent van alle moslims. Sommige houden zich heel streng aan de regels. Anderen zijn er iets makkelijker mee.

Vasten kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Patienten met hart- en vaatziekten kunnen problemen krijgen met hun hart. En de therapietrouw daalt sterk; naar schatting slikt 80 à 90 procent van de vastende moslims zijn medicijnen niet volgens voorschrift. Ook gezonde mensen kunnen symptomen krijgen, bijvoorbeeld ‘first of ramadan’-hoofdpijn, misselijkheid en verminderd reactievermogen.

Koranpassages over uitstel
Op een speciale ramadanpagina op de website van het Netwerk Neo staan achtergronden van ramadan en tips als ‘kijk of je de dosering van medicijnen in één dagelijkse dosis kunt voorschrijven’. Er staat een link naar een handig document dat van pas kan komen als een patient een noodzakelijke behandeling weigert met verwijzing naar de ramadan. Er staan passages uit de Koran over ontheffing van het vasten. De arts kan die teksten gebruiken om te overtuigen.