Er dreigt weer een tekort aan medisch isotopen

0
144

medische-isotopenMinister Cramer van VROM overweegt om de nucleaire installatie bij Petten toch niet te sluiten voor onderhoud, maar ‘de veiligheid van de reactor blijft wel centraal staan’, benadrukt ze. De kernreactor is wereldwijd een grote producent van isotopen, die in de nucleaire geneeskunde worden gebruikt om kankerpatienten te behandelen. Die behandeling mag niet in gevaar komen.

De reactor in Petten produceert ongeveer 30% van de wereldbehoefte aan medische isotopen. Een andere reactor in Canada, is verantwoordelijk voor 50% van de totale vraag. Die Canadese reactor Shalk River ligt momenteel stil voor werkzaamheden.

De reactor in Petten gaat van maart tot september 2010 dicht voor onderhoud. Shalk river is dan waarschijnlijk ook nog gesloten, verwacht minister Cramer. Daardoor dreigt mogelijk een tekort aan medische isotopen.