Als gezondheid en ramadan niet samengaan

islamEen van de verplichtingen die in de Koran vermeld staat, is het vasten tijdens de maand Ramadan van Dageraad tot zonsondergang. De Koran stelt een uitzondering voor deze vasten-regel, onder anderen voor kinderen en zieken. Voor gezonde mensen en veel patienten blijkt de jaarlijkse ramadan geen gezondheidsproblemen op te leveren. Het lichaam stelt zich over het algemeen opnieuw in op het veranderde eetpatroon en slaapritme. Dit kan met name in het begin wel leiden tot klachten als hoofdpijn of misselijkheid. Daar staat tegenover dat door de ontspannende en spirituele activiteiten tijdens de ramadan het geestelijk welbevinden toeneemt. Dit kan een positieve invloed hebben op fysieke klachten. Als je je toch Ramadan wil houden en je bent niet helemaal fit, ziek of je gebruikt medicijnen, is het aan te raden om te overleggen met de arts en eventueel met een islamitisch geestelijke. Mensen die een bepaald dieet moeten volgen omdat zij een bepaalde aandoening hebben bijvoorbeeld.Voor sommige mensen is het niet mogelijk om zonder overleg gedurende zo’n lange tijd niet te eten en te drinken.

Ondanks de heldere vrijstelling die de Koran biedt, doen mensen die ziek zijn toch graag mee met de ramadan. Zowel religieuze als sociale motieven spelen daarbij vaak een rol. Gevolg is vaak dat ze naar eigen inzicht schema’s gaan aanpassen. Dit kan leiden tot onnodige gezondheidsrisico’s. Voorbeelden hiervan zijn onnodige bijwerkingen als gevolg van een te hoge dosering in een keer of herhaalde infecties als gevolg van het innemen van een gehalveerde hoeveelheid antibiotica per dag. Ook het strikt volgen van een voorgeschreven regime kan problemen opleveren in combinatie met vasten. Ramadan en gezondgeidsproblemen, hoe ga jij hier mee om?

De Koran geeft wel duidelijk aan wanneer iemand vrijstelling kan krijgen van het vasten en dus medicijnen kan gebruiken. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen tijdelijke en definitieve vrijstelling. Zieken (geestelijk en lichamelijk), zwangere vrouwen en ouderen hoeven niet te vasten als de mogelijkheid bestaat dat de ziekte verergert of de zwangerschap gevaar loopt door het vasten. Alle dagen dat zij niet kunnen vasten, halen zij later in (tijdelijke vrijstelling). Chronisch zieken compenseren elke dag die ze niet kunnen vasten door het voeden van een arme (definitieve vrijstelling).


Recente artikelen