Vasten en je gezondheid

ramadanWat doet het vasten met het lichaam en hoe kun je gezondheidsproblemen voorkomen? Moslims zijn deze week gestart met de ramadan. Een maand lang zullen ze vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Dat betekent: niet eten of drinken, roken en geen seksuele omgang.

Wat gebeurt er in het lichaam tijdens het vasten?
Het is logisch dat vasten invloed heeft op het lichaam. Een van de voordelen van vasten is dat er schadelijke stoffen worden verwijderd uit het lichaam. Het lichaam raakt het overtollige vocht en vet tijdens het vasten kwijt. Het vasten kan rust geven aan het hart en zenuwstelsel en de bloedsomloop stimuleren. Mensen met allergieen kunnen minder last hebben van hun allergie of zich beter voelen.
De ramadan wordt vaak gezien als een tijd om weer een goede balans te vinden in een gezonde leefstijl. Vasten maakt mensen bewust van hun eetpatronen en leert hen anders naar eten te kijken.

In het begin van de vastenperiode moet het lichaam wennen om niet op de “normale tijden” de benodigde energie binnen te krijgen. U kunt zich daarom eerder moe voelen. Sommige mensen krijgen stemmingwisseling en worden bijvoorbeeld humeurig. Of u kunt minder goed u gedachten bijeenhouden.
Het kan ook zijn dat juist door dat er meer regelmaat in uw leven komt, u zich misschien juist beter gaat voelen. Gezamenlijk met vrienden en familie de iftar delen kan heel gezellig en ontspannen zijn. Overdag minder ongezonde tussendoortjes of veel minder roken heeft ook een positief effect op de gezondheid. U kunt zich daardoor juist beter voelen.

Bron: Agis

Recente artikelen