Moslim Diabetici onderschatten impact Ramadan

Array

suikerziekteDe islamitische vastenmaand ramadan, die momenteel bezig is, vormt een onderschat probleem voor moslims die lijden aan diabetes (suikerziekte). Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen (UA) en de Plantijn Hogeschool, onder leiding van huisarts Güven Yildiz en professor Dirk Avonts van de UA.
De onderzoekers hebben 87 diabetici met moslimachtergrond in detail ondervraagd. 53 van hen volgden de vastenvoorschriften van de ramadan, dat wil zeggen niet eten, drinken, roken of geneesmiddelen nemen van zonsopgang tot zonsondergang. De helft van de diabetici die insuline gebruiken om hun ziekte te regelen, wijzigt op eigen houtje het injectieschema, zonder voorafgaand medisch advies. De resultaten zijn verrassend, vindt Güven Yildiz: ‘We denken in de westerse cultuur vaak: gezondheid komt op de eerste plaats. Maar voor moslims is dat niet altijd het geval.’
Het langdurige vasten, gevolgd door een grote maaltijd, kan leiden tot een gevaarlijk lage of hoge bloedsuikerspiegel. Slechts 19 van de 87 diabetici had de ramadan met hun dokter besproken. Alle artsen hadden deelname afgeraden. Maar de meeste patienten vastten toch, volgens Yildiz, ’tegen het advies van hun dokter in, en erger nog, ze pasten hun medicatie zelf aan’.

Artsen zijn geneigd te denken dat de kous af is als ze deelname hebben afgeraden. Ze zijn er zich niet van bewust dat de meeste moslimpatienten dat advies in de wind slaan. ‘In plaats van het alleen maar af te raden, zouden ze er beter aan doen hun patienten te helpen hun schema aan te passen’, vindt Yildiz. Op die manier gebeurt het vasten tenminste onder begeleiding. De komende jaren wordt het probleem erger, omdat de ramadan dan vroeger in de zomer valt, wanneer de dagen langer zijn.

Bron : De Standaard

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen