Estafette voor Wereldmoeders succesvol gestart met Robert ten Brink

Array

robert-ten-brink-rolien-sas1Robert ten Brink liep afgelopen zaterdag met enthousiaste Haarlemmers mee om zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden een stem te geven.

De estafette voor wereldmoeders door heel Nederland is zaterdag 5 september in de Gemeente Haarlem begonnen.  Het doel van deze estafette door heel Nederland is: Meer aandacht krijgen om moedersterfte wereldwijd terug te dringen. Jaarlijks sterven meer dan een half miljoen vrouwen in het kraambed, terwijl dit door medische hulp en kraamzorg voorkomen had kunnen worden. Internationale gezondheidsorganisatie Simavi, die in de armste delen van ontwikkelingslanden werkt met moeders aan een betere gezondheid, loopt samen met bekende en onbekende Nederlanders in 21 millenniumgemeentes om vrouwen in ontwikkelingslanden een stem te geven. Robert ten Brink, wethouder Hilde van der Molen en Rolien Sasse, directeur van Simavi, startten de estafette in Haarlem met veel enthousiaste deelnemers.

wereldmoeders“Ik heb ruime ervaring met zwangerschappen, “ liet tv-presentator Robert ten Brink weten, terwijl hij de menigte toesprak. “Ik weet als geen ander dat veilige zwangerschappen en goed drinkwater een veilige basis vormen voor een kind en moeder. Het onderwerp van de estafette is daarom belangrijk en omdat mijn dochter ook zwanger is, maakt dit de estafette nog specialer. Het maakt de cirkel rond om aandacht te geven aan het onderwerp moedersterfte.”

Elk jaar sterven ruim 500.000 vrouwen tijdens de zwangerschap of de bevalling. 99% van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. Het percentage vrouwen dat overlijdt in het kraambed moet in 2015 met 75 procent zijn gedaald; dat is millenniumdoel 5. Zoals het nu gaat, wordt dat niet gehaald. Om deze vrouwen een stem te geven en hun verhalen hier in Nederland te laten doorklinken, organiseert Simavi samen met tijdschrift esta, de Millennium Gemeenten, VNG, de Nationale Postcode Loterij en Well Water de estafette voor wereldmoeders die van 5 t/m 26 september door Nederland trekt. De estafette gaat na de start op 5 september in Haarlem door naar andere Millennium Gemeenten zoals Maastricht, Gemert-Bakel, Groningen, Hoogeveen, Teylingen, Culemborg, Beuningen, IJsselstein, Wassenaar, Hengelo, Heerenveen, Sneek, Zaanstad, Goes, Leerdam, Meppel, Utrecht, Almelo, Hoorn en eindigt op 26 september in Den Haag.

Iedereen kan meelopen. Bekende Nederlanders Robert ten Brink, Diewertje Blok, Patricia Steur, Antje Monteiro, Nynke Laverman, Cilly Dartell, Hadassah de Boer, Bert Heerink, Xandra Brood, Annette Roozen, Frans Theunisz, Vrouw Holland, Beatrijs Smulders en Sylvana Simons lopen in verschillende Millennium Gemeenten. Op de website www.estafettevoorwereldmoeders.nl leest u waarom ze meedoen aan de estafette voor wereldmoeders.

Recente artikelen