Vaker handen wassen verbetert hygiene

handen wassenEen programma om verpleegkundigen en artsen te wijzen op het belang van handhygiene verhoogt het correct toepassen van handhygiene van 23 procent naar 50 procent. De verdubbeling houdt een sterke verbetering in, maar laat tegelijkertijd zien dat het nog beter kan. Verpleegkundig onderzoeker Agnes van den Hoogen van de afdeling Neonatologie van het WKZ/UMC Utrecht promoveert 8 september op dit onderzoek.

Horloges, armbanden en ringen afdoen. Zichtbaar vuile handen wassen met water en zeep. Daarna bij elke betreding van de schone zone handen en onderarmen wassen met alcohol. Het zijn de hygieneregels die gelden op de afdeling Neonatologie van het WKZ/UMC Utrecht. Op deze afdeling liggen ernstig zieke pasgeborenen. Handhygiene is van belang om verspreiding van bacterien tegen te gaan.

Bij aanvang van het onderzoek van verpleegkundig onderzoeker Agnes van den Hoogen hield slechts 23 procent van de Neonatologie-medewerkers zich aan deze regels. Zij startte een negen maanden durend interventieprogramma met een postercampagne, een voorlichtingsfilm en colleges over het belang van hygiene. Daarnaast werden medewerkers geobserveerd waarna ze feedback kregen over hun hygienegedrag. Na afloop van het programma hield 50 procent van de medewerkers zich aan de hygieneregels.

“Enorme winst”, vindt Van den Hoogen. “Maar het kan beter, dat is ook duidelijk. Mensen hygieneregels laten volgen is erg moeilijk juist omdat het van die eenvoudige handelingen zijn. De opbrengst ervan is niet direct zichtbaar. Wij proberen het zo concreet mogelijk te maken door bijvoorbeeld achteraf te laten zien hoe bacterien zich hebben verspreid tussen patienten. Maar we moeten het voortdurend onder de aandacht brengen.”

Tot eenvijfde van de pasgeborenen loopt een infectie op tijdens het verblijf in het ziekenhuis. De bacterien kunnen afkomstig zijn van omgeving, personeel, ouders of andere patienten. In haar proefschrift laat Van den Hoogen zien dat infecties door bacterien afkomstig van de moeder, voor of na de geboorte, afgenomen zijn de afgelopen decennia. Ziekenhuisinfecties zijn juist toegenomen. Vooral het gebruik van diepe infuuslijnen vergroot de kans op een infectie.

Te vroeg geboren kinderen zijn extra kwetsbaar vanwege hun onrijpe immuunsysteem. Maar voor de behandeling en het in leven houden van vroeggeboren baby’s zijn de infuuslijnen essentieel. Van den Hoogen onderzocht een aantal methoden om infuuslijn-gerelateerde infecties terug te dringen. Uit voorzorg antibiotica toedienen is een mogelijkheid, maar dat brengt het gevaar van resistentievorming met zich mee. Van den Hoogen laat echter zien dat het antibioticagebruik op de afdeling neonatologie is afgenomen.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen