Zwangerschapsmasker, wat en hoe

0
687

zwangerschapsmaskerBruin worden willen we allemaal, maar bruine vlekken zijn minder welkom. Zwangerschapsmasker, waarom en hoe te voorkomen.
Net als alles in je lichaam verandert je huid ook enorm tijdens je zwangerschap. Hij kan vetter of juist droger worden en waar je nooit puistjes had, zitten ze nu opeens wel. Een van de andere dingen die kunnen optreden is een zwangerschapsmasker, ook wel chloasma of melasma genoemd. Je krijgt dan donkere pigmentvlekken in je gezicht. Deze vlekken ontstaan meestal op het voorhoofd, de neus, de wangen en/of de nek. Hoe vervelend ook, je hoeft je geen zorgen te maken over deze vlekken. Ze kunnen geen kwaad en na je zwangerschap gaan ze vanzelf weer weg. Je kunt de vlekken eventueel camoufleren met make-up maar gebruik dan wel make-up die geschikt is voor gebruik op moedervlekken. Wees tijdens je zwangerschap voorzichtig met de zon en smeer je in met een hoge factor voor je gezicht. Door de zon kun je namelijk ook een zwangerschapsmasker krijgen en helaas gaat die veel moeilijker weg!

Een zwangerschapsmasker, ook wel chloasma of melasma genoemd, komt zoals de naam al doet vermoeden veel voor bij zwangere vrouwen vanaf de vierde maand. Je huid verandert namelijk onder invloed van de zwangerschapshormonen. Niet alleen kan ze vetter of juist droger aanvoelen, maar ook de hoeveelheid pigment (melanine) verandert. Sommige vrouwen krijgen hierdoor donkere vlekken in hun gezicht, meestal op het voorhoofd, de neus, de wangen, bij de bovenlip en in de nek. Als je normaal een redelijk donkere huid (donker haar en donkere ogen) hebt, is de kans op pigmentvlekken in je gezicht iets groter dan bij vrouwen met een blekere huid. Bij een bruine of zwarte huid zijn de vlekken vaak iets lichter dan de huid zelf. Een zwangerschapsmasker kan overigens geen kwaad.

Wanneer je al pigmentvlekken hebt in je gezicht, dan kun je ze camoufleren met make-up. Laat je wel goed adviseren, want een verkeerd aangebrachte – of verkeerde kleur – make-up valt meer op dan de vlekken. Probeer de vlekken niet te bleken. Zeker niet tijdens je zwangerschap. Dit pakt meestal niet goed uit en je kunt je huid er blijvend mee beschadigen.
Heb je geen pigmentvlekken of wil je voorkomen dat ze groter en donkerder worden, dan kun je het beste smeren met een hoge factor en zoveel mogelijk met je gezicht uit de zon blijven. De vlekken worden onder invloed van zonlicht namelijk erger. Er zijn tegenwoordig speciale pigmentcrèmes op de markt die drieledig werken: ze beschermen de huid door een hoge factor, verminderen de aanmaak van melanine van binnenuit en stimuleren celvernieuwing. Draag sowieso altijd een zonneklep of hoedje.