KNMP persbericht: Opnieuw dode door doseerfout methotrexaat

pillen mfEr is opnieuw een dode gevallen als gevolg van een doseerfout met het middel methotrexaat. De KNMP betreurt dit ten zeerste en betuigt haar medeleven met de nabestaanden. Het is nu aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg om de exacte toedracht van de fout te onderzoeken.Door verschillende oorzaken hebben er sinds 2007 dertien ongevallen plaatsgevonden met methotrexaat, waarvan zes met dodelijke afloop. De meeste problemen zijn ontstaan door verwisseling van eenmaal per week met eenmaal per dag. De KNMP heeft eerder het initiatief genomen om in overleg met andere koepels van zorgverleners en het CBG adviezen op te stellen en maatregelen te nemen om de kans op doseerfouten met het medicijn methotrexaat uit te sluiten. Desondanks is het bij een Utrechtse vrouw van 57 jaar alsnog fout gegaan, waardoor zij in het ziekenhuis is overleden.

De KNMP pleit voor het opnemen van de reden van voorschijven op het recept als een extra maatregel om fouten te voorkomen. Hierover bestaat echter nog geen overeenstemming met andere partijen. Artsen schrijven methotrexaat vooral voor bij reumatoïde artritis en de huidaandoening psoriasis in een dosering van eenmaal per week. Daarnaast wordt het soms ook bij kanker voorgeschreven in een dosering van eenmaal per dag. Wanneer artsen bij het voorschrijven van methotrexaat voortaan de reden van voorschrijven, bijvoorbeeld reuma, op het recept vermelden, zal dit ernstige doseerfouten voorkomen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen