Autisme ervaren in ‘het Hoofdkwartier’: heftig & bijzonder

Array

autisme_symboolDe rondreizende expositie het ‘Hoofdkwartier’ (een audiovisuele voorstelling van de belevingswereld van mensen met autisme) is nog tot 24 september 2009 te bezoeken bij Stichting Fatima in Nieuw Wehl. De afgelopen week waren alle bezoekers unaniem in hun oordeel over deze intense ervaring: heftig maar heel bijzonder. Donderdag 17 september was de hele dag gereserveerd voor behandelaars en andere deskundigen die het door Fatima georganiseerde symposium “Geprikkeld door autisme” bijwoonden. Op dinsdag 22 september staat een speciaal symposium voor ouders en begeleiders op het programma.

Door de techniek van het ‘Hoofdkwartier’ worden -net als bij autisten- ook voor bezoekers alle prikkels extreem versterkt. Bezoekers reageerden na afloop met opmerkingen als: “ Heel indrukwekkend; wat een chaos, ik ben doodop”, “Heftig! Ik wilde halverwege bijna weglopen!”, en “Dat absolute ontbreken van synchronisatie van alles wat je hoofd binnenkomt, dat blijft nog heel lang nawerken”, “Dit drukt je met je neus op de feiten. Nu begrijp ik hem veel beter”.

Met andere woorden; dat moet je een keer zelf ervaren!

Hoofdkwartier in een notendop

Het ‘Hoofdkwartier’ is samen met mensen met autisme, ouders en deskundigen vormgegeven door het Dr. Leo Kannerhuis uit Oosterbeek. Het ‘Hoofdkwartier’ zelf is een levensgroot hoofd van 3,5 x 5,5 x 4 meter, opgebouwd uit stalen repen. In het hoofd hangen drie beeldschermen en negen koptelefoons, die de chaos, de overprikkeling en alle andere details weergeven waarmee mensen met autisme dagelijks te maken hebben. De filmbeelden die worden vertoond in ‘het Hoofdkwartier’ duren slechts zeven minuten, maar geven nog lang stof tot nadenken.

Dagen en tijden waarop het Hoofdkwartier nog gratis te bezoeken is in Nieuw Wehl:

Zaterdag 19 september:    Van 14.00 tot 16.00 uur
Zondag 20 september :     Van 14.00 tot 16.00 uur
Maandag 21 september:    Van 10.00 tot 12.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur
Woensdag 23 september:  Van 14.00 tot 16.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur
Donderdag 24 september: Van 10.00 tot 12.00 uur

Recente artikelen