Geen overhaaste bezuiniging op poliklinische en spoedeisende hulp

Array

deboerNVZ: maatregelen Klink duperen patient
De NVZ is verrast en ontstemd over twee maatregelen die minister Klink van Volksgezondheid voor de komende jaren in petto heeft. Patienten die zonder verwijsbriefje naar een polikliniek gaan of zich melden bij de spoedeisende hulp, draaien voortaan zelf op voor de kosten. Daarmee dupeert de minister de patient en creeert hij onwerkbare situaties in ziekenhuizen, aldus de NVZ.

Poliklinieken
In 2010 wil de VWS-minister € 48 miljoen besparen op polikliniekbezoeken. Dat bedrag zou een jaar later naar € 78 miljoen oplopen. Patienten die zonder verwijsbriefje bij de polikliniek komen, moeten voortaan zelf de rekening betalen. De NVZ verbaast zich over deze plotselinge maatregel en kan zich niet voorstellen dat de minister denkt daar zulke grote bezuinigingen mee te kunnen realiseren.

Spoedeisende hulp
Ook patienten die de spoedeisende hulp bezoeken zonder eerst langs de huisarts te gaan, worden door de minister gedupeerd: ze krijgen hun rekening niet meer vergoed. Volgens de NVZ mag de patient niet worden gestraft voor het feit dat voor hem onduidelijk is waar hij terechtkan. Bovendien komen ziekenhuizen in een onmogelijke situatie als ze de vele tienduizenden patienten die zich momenteel op de spoedeisende hulp laten behandelen moeten gaan weigeren.

Branche wil duidelijkheid en ruimte

Het komende begrotingsjaar wordt een cruciaal jaar voor de branche. Ziekenhuizen zitten midden in een aantal belangrijke ingezette trajecten; die moeten nu eerst worden afgemaakt. Een aantal van deze trajecten, zoals kapitaallasten, het DBC-verbeterplan ‘DBC’s onderweg naar transparantie’, prestatiebekostiging en uitbreiding B-segment, zijn aan elkaar gekoppeld en kennen ook een grote onderlinge afhankelijkheid. Daarom is de branche er veel aan gelegen dat daarover snel duidelijkheid komt en dat de einddatum van 1 januari 2011 wordt gehaald. Er is al sprake van een tot twee jaar achterstand op het eerder ingezette pad. Dat maakt dat in de overgangssituatie een aantal vreemde mengvormen bestaat, met alle nadelen van dien.

NVZ-voorzitter Roelf de Boer: “Geef de sector het vertrouwen, stel heldere kaders als regering, bied zekerheid en laat betrokkenen niet in onduidelijkheid over de richting waarheen we gaan! De minister moet nu écht doorzetten op een aantal ingezette trajecten, en het veld de gelegenheid geven om hun werk daarin te doen. Dat komt ons gezamenlijke doel, het werken aan de kwaliteit van zorg, ten goede”.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen