Nieuwe Influenza A overzicht week 38-2009

Array

2009-H1N1-leeftijdenIn de afgelopen week (38-2009) zijn 10 patienten gemeld in Nederland, die wegens een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) werden opgenomen in het ziekenhuis. Er werden 2 nieuwe sterfgevallen gemeld, een man van 52 jaar en een vrouw van 85 jaar met beiden ernstig onderliggend lijden- meldt het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Leeftijdsverdeling van patienten met ziekenhuisopname wegens laboratorium bevestigde Nieuwe Influenza A (H1N1) t/m 16 september 2009

In totaal zijn tot en met 16 september 2009  90 patienten opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 4 patienten overleden. Bij 56% van de opgenomen patienten was sprake van onderliggende medische problematiek. In de verdeling van het aantal ziekenhuisopnamen per dag is geen stijging te zien.

De leeftijdsverdeling van de patienten, die opgenomen zijn met een laboratoriumbevestigde infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) laat zien dat deze patienten voornamelijk jonger zijn dan 60 jaar, hierin is geen verschil te zien met voorgaande weken. Afgelopen week zijn 3 patienten opgenomen op de Intensive Care.

In totaal zijn 17 patienten opgenomen (geweest) op de Intensive Care. Van deze patienten hadden 11 personen mechanische beademing nodig. De leeftijdsverdeling is gelijkmatig verspreidt over alle leeftijdscategorieen. Van deze patienten heeft 47% een onderliggend lijden. In 97% van de Influenza positieve monsters vanaf week 28 is type AH 1N1 v gevonden. In Nederland is nog geen resistentie gemeld van Nieuwe Influenza A (H1N1) tegen oseltamivir en zanamivir.

Het aantal patienten met griepachtige klachten, dat zich bij de huisarts meldt is de afgelopen week iets toegenomen. De incidentie van influenza-achtig ziektebeeld van de afgelopen week was 5,5 per 10.000 inwoners, bij 11% werd Nieuwe Influenza A (H1N1) gevonden. De incidentie van pneumonie was 1,5 per 10.000 inwoners.

Binnen het Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen (SNIV) is de laatste weken geen toename in de incidentie van influenza-achtig ziektebeeld of pneumonie onder verpleeghuisbewoners. In de week die eindigt op woensdag 9 september 2009 is in de totale sterftecijfers van het CBS geen verhoging te zien.

Conclusie:

Er zijn geen aanwijzingen, dat de verspreiding van de Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland onder de algemene bevolking de afgelopen week significant is toegenomen. Er is wel een kleine toename te zien in het aantal patienten, dat zich bij de huisarts meldt met griepachtige klachten.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen