Voor elke griep een andere prik

Array

griep virusDe opkomst voor vaccinatie tegen de jaarlijks terugkerende wintergriep onder risicogroepen lag vorig jaar op hetzelfde hoge niveau als in de jaren daarvoor.

Wintergriep
De vaccinatiegraad tegen de griep van de hoogrisicopopulatie bleef redelijk stabiel, zo blijkt uit de griepvaccinatiemonitor van het Landelijke Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) van IQ healthcare, het NIVEL, LHV en NHG. Afgelopen seizoen kregen voor het eerst ook gezonde mensen tussen de 60 en 65 jaar een gratis griepprik aangeboden. Hierdoor is zowel de omvang van de hoogrisicopopulatie als de vaccinatiegraad onder de totale bevolking toegenomen tot respectievelijk 30,5 en 21,8%.
In 2008 was 85% van de patienten met hart- en vaatziekten of diabetes mellitus gevaccineerd tegen de griep en 75% van de patienten met een longaandoening. De vaccinatiegraad onder de mensen van 60 jaar en ouder is 76,9%. Waarbij net als in voorgaande jaren gezonde ouderen zich beduidend minder laten vaccineren dan de ouderen die ook een medische indicatie hebben (63,8% tegenover 84,9%).

Monitoring
Komende winter krijgen we naast de reguliere wintergriep te maken met de Mexicaanse griep (nieuwe influenza A(H1N1). Daartegen wordt apart gevaccineerd. De nieuwe vaccinatie wordt niet gecombineerd met de vaccinatie tegen wintergriep. Beide vaccinaties zijn belangrijk. “Beide vaccinatieprogramma’s worden het komende griepseizoen in samenhang met elkaar gevolgd”, stelt Jozé Braspenning, IQ healthcare. “De mogelijkheid bestaat dat risicopatienten uit de doelgroep denken met één vaccinatie voldoende beschermd te zijn.”

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen