EU wil strengere veiligheidsnormen voor draagbare muziekspelers

Array

mp3 spelerMp3-spelers en gehoorschade
Om gehoorschade te voorkomen moet het volume van mp3-spelers, iPods en andere apparatuur voortaan worden begrensd. Alle mp3-spelers en iPods die in de EU worden verkocht, moeten binnenkort een standaardbegrenzing krijgen en gebruikers waarschuwen om het volume niet te hoog te zetten.De EU wil strengere veiligheidsnormen voor draagbare muziekspelers nu wetenschappers bevestigen dat lange blootstelling aan luide muziek blijvende gehoorschade kan veroorzaken.

De Commissie had de deskundigen om advies gevraagd omdat steeds meer mensen, vooral jongeren, via oortjes op de mp3-speler of de mobiele telefoon naar muziek luisteren.

Draagbare muziekspelers zijn razend populair. Tussen de 50 en 100 miljoen Europeanen gebruiken ze iedere dag. Naar schatting 10 miljoen mensen lopen daarbij het risico op blijvende gehoorschade. Maar wat is nu te hard? Dat hangt ervan af hoe lang je luistert. Er zijn twee grote problemen met draagbare muziekspelers. Om te beginnen gebruik je ze meestal op lawaaierige plaatsen, bijvoorbeeld in de bus, zodat je het volume wel hoger moet zetten. Soms gaat dat zelfs automatisch.

Het andere probleem is het langdurig gebruik. Een laag volume kan schadelijker zijn dan een hoog, als je er langer aan wordt blootgesteld.

Bij de meeste muziekspelers ligt het geluidsniveau tussen de 60 dB(A) en 120 dB(A). De wetenschappers achten de kans op gehoorschade klein als je onder de 80 dB(A) blijft – pakweg het lawaai van voorbijrijdend verkeer of iemand die schreeuwt. Zelfs 40 uur per week kan bij 80dB(A) geen kwaad. Maar gaat het volume een beetje omhoog, dan neemt het risico gigantisch toe. Bij 89 dB(A) is vijf uur per week het maximum, zo zeggen de experts.

Draagbare muziekspelers zouden daarom een standaardbegrenzing moeten hebben, en gebruikers bovendien moeten waarschuwen voor de risico’s als zij de veiligheidslimiet willen overschrijden. Of dat via een etiket gebeurt of met een waarschuwing op het scherm, dat mogen de fabrikanten zelf kiezen.

Tot nu toe hoeven zij alleen maar een waarschuwing in de handleiding te zetten. Mp3-spelers en gehoorschade

Bron: EU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen