Zijn de vaccins tegen Mexicaanse griep veilig?

Array

vaccinsDeze week gaf de Europese Commissie versneld het startsein voor twee nieuwe vaccins tegen de nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als Mexicaanse griep. Deze zouden er voor moeten zorgen dat vóór het begin van het griepseizoen kan worden gestart met vaccinatie. Zijn de nieuwe vaccins wel veilig? Dit is wat de leden van de commissie milieu en volksgezondheid gisteren met sommige prominente gasten bespraken.

De nieuwe Influenza A (H1N1) is een nieuw griepvirus waar mensen mee kunnen worden besmet. Aangezien het een nieuw type griep is, zullen mensen niet immuun zijn voor deze griep. Commissaris voor Volksgezondheid, Androulla Vassiliou, zei dat volgens schattingen van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding in het ergste geval tot 30% van de EU-bevolking met het virus kan worden besmet tijdens het winterseizoen.
Groen licht voor twee nieuwe vaccins
Deze week gaf de Europese Commissie na maanden van klinische testen de definitieve vergunning voor twee nieuwe griepvaccins: Focetria® (Novartis) en Pandemrix® (GlaxoSmithKline).

Nieuwe Influenza A (H1N1)

  • 174 sterfgevallen in Europa
  • 4160 sterfgevallen in de rest van de wereld
  • leeftijdsgroep 5-24 jaar wordt relatief vaker besmet
  • kinderen onder 4 jaar worden vaker opgenomen in het ziekenhuis

Een aantal parlementsleden is bezorgd over de veiligheid van de vaccins gezien de snelheid van het goedkeuringsproces. De Duitse sociaaldemocrate Dagmar Roth-Behrendt, zei: “In de meeste lidstaten denken mensen dat zij niet zouden moeten worden ingeent omdat de bijwerkingen niet te beheersen zijn. Wat moet men verwachten?”
Michèle Rivasi, Frans parlementslid voor de Groenen was ook kritisch: “De klinische testen zijn op gezonde volwassenen gedaan maar kinderen en zwangere vrouwen zijn als prioriteitsgroepen voor vaccinatie aangewezen” zei zij.
Thomas Lönngren, uitvoerend directeur van het Agentschap van Europese Geneesmiddelen gaf aan dat “de bijwerkingen van dit vaccin miniem zijn”. Hij ging verder: “Het is vrij duidelijk dat wij geen klinische gegevens hebben omdat dit virustype net is ontdekt. Dit moet echter niet als een volledig nieuw vaccin worden gezien, het is min of meer een variant op het jaarlijks griepvaccin.”
Commissaris Vassiliou wees er tenslotte op dat de Europese Commissie informeert en coördineert maar dat het aan de EU-lidstaten is om beslissingen te nemen bijvoorbeeld wat betreft de voorkeursgroepen voor vaccinatie.

Bron: Europa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen