Jellinek kliniek Verslavingszorg voor bekende Nederlanders

Jellinek RetreatVerslaafde sterren in Nederland kunnen vooraan afkicken kan voortaan op Curaçao. De Jellinek kliniek opent in januari op het eiland Jellinek Retreat voor iedereen die in luxe en anonimiteit wil afkicken van drugs, alcohol, medicijnen of gokken. Dat meldt Het Parool zaterdag.

“We krijgen vaak artsen, advocaten of mensen uit de entertainmentsector die niet willen dat hun verslaving bekend wordt”, vertelt directeur Marks Schramade van Jellinek Retreat aan de krant. De privékliniek van Jellinek in Nederland krijgt jaarlijks zo’n veertig tot vijftig aanmeldingen.

“Curaçao is natuurlijk een supergoede locatie om te kunnen verkopen. Of je onder behandeling bent bij Jellinek Retreat of aan het strand ligt bij het Avila Hotel, dat weet niemand als je zegt dat je voor een paar weken naar Curaçao gaat.”

Onder behandeling? Bij Kurá Hulanda Lodge in Westpunt verrijst momenteel een luxe privékliniek voor verslaafden en mensen met een depressie of burn-out. “Een vijfsterrenbehandeling in combinatie met een vijfsterrenverblijf’ prijst de kliniek, die in december de deuren opent, zichzelf aan.  De eerste fase richt zich op een hoofdgebouw met vier appartementsgebouwen waarin in totaal 24 patienten kunnen verblijven.

De tweede fase, die voor 2010 gepland staat, moet voor een dusdanige uitbreiding zorgen dat er tussen de 48 en
56 mensen tegelijk behandeld kunnen worden. Verdere uitbreiding is afhankelijk van het succes. Een en ander hangt ook samen met de erkenning dat hier sprake is van medisch toerisme, met de bijkomende voordelen. “We hebben daar enige tijd geleden een aanvraag voor ingediend. Een dergelijke erkenning geeft recht op onder meer een lager belastingtarief en lagere invoerrechten.” Het verblijf kost 600 euro per nacht. 

Een gemiddeld verblijf duurt vier tot zes weken. De reis naar Curaçao wordt zo nodig verzorgd en begeleid. Als het om een verslaving gaat, vindt er bij aankomst ontgifting plaats. In eerste instantie worden er klanten geworven in Nederland. Daarnaast gaat de kliniek zich op andere Europese landen en de Verenigde Staten richten. “Miami is dichtbij”, aldus Krappel, “Florida is zeker een markt voor ons, en marketing kunnen we eventueel samendoen met Kurá Hulanda.”

Het behandelend personeel komt in eerste instantie uit Nederland. “De mensen die we nodig hebben, zijn gewoonweg niet op het eiland.” Jellinek Retreat verbindt zich er wel aan dat de helft van de staf uit lokale mensen bestaat. Hierover vinden gesprekken plaats met Klinika Capriles, waar een nauwe samenwerking mee wordt gezocht.

Een voordeel: voor het eiland is ook dat een deel van het programma zal inhouden om naar buiten te gaan. “Dat er bijvoorbeeld een groep van dertig mensen gaat duiken, of mountainbiken, of dat er iemand een helikoptervlucht wil maken.”

De naam Jellinek wordt in Nederland nog steeds geassocieerd met junks, geeft de directeur toe. “Maar internationaal gezien is het een klinkende naam, Jellinek was de eerste die verslaving bestempelde als een ziekte.” Bovendien verwacht de psychiater dat de naam ook in Nederland een steeds positievere bijklank krijgt.

De Kurá Hulanda Lodge faciliteert de kliniek. Klanten kunnen gebruikmaken van de zwembaden, restaurants,
fitnesscentrum en duikschool. Desgewenst kunnen familieleden van de patient in de Lodge verblijven. Met de locatie is Jellinek Retreat zeer tevreden, ook al omdat het afgelegen ligt. Veel hotels zouden hun naam niet willen verbinden aan een dergelijke kliniek, denkt de psychiater. Lodge-eigenaar Jacob Gelt Dekker is echter niet bang aangelegd, zo leert de ervaring.

Aandeelhouders Meerderheidsaandeelhouder van de kliniek op Curaçao is Arkin (ontstaan uit een fusie tussen Jellinek, Mentrum en AMC de Meren), daarnaast hebben internist Cai Winkel en pr-man van Dekker Claudius Wolff een belang. Aandeelhouders Meerderheidsaandeelhouder van de kliniek op Curaçao is Arkin (ontstaan uit een fusie tussen Jellinek, Mentrum en AMC de Meren), daarnaast hebben internist Cai Winkel en pr-man van Dekker Claudius Wolff een belang.

Van de economische recessie hebben privéklinieken overigens geen last. Volgens Krappel wordt er juist een grotere toeloop gemeld.

De kosten van een dagje afkicken in het complex op Curaçao, dat niet onderdoet voor een vijfsterrenhotel, bedragen zeshonderd euro. Omdat het afkicken meestal vier tot zes weken in beslag neemt, geeft het kassabonnetje na afloop al snel zeventienduizend euro aan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen