Vaker hartritmestoornis bij vrouwen met diabetes type 2

Array

CPET_test_ecg_fiets ergometertestVrouwen met diabetes type 2 krijgen vaker een hartritmestoornis dan vrouwen zonder diabetes. Bij mannen met diabetes type 2 is dit verband niet bewezen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Diabetes Care.
Het gaat om boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis. Vrouwen met diabetes type 2 hebben gemiddeld 26 procent meer kans om de aandoening te krijgen dan vrouwen zonder diabetes. Mannen met diabetes type 2 lijken ook een hoger risico te hebben, maar dat is in dit onderzoek niet bewezen. Het verband tussen beide aandoeningen was al langer bekend, en is in deze studie uitgebreid onderzocht.

Aan het onderzoek deden ruim 17 duizend mensen met diabetes type 2 mee. Zeven jaar lang werden zij gevolgd en vergeleken met een even grote groep mensen zonder diabetes. Bij het uitwerken van de gegevens hielden de onderzoekers rekening met verschillen tussen de twee groepen, zoals leeftijd, overgewicht en hoge bloeddruk. Op die manier konden ze bepalen dat bij vrouwen de diabetes bijdraagt aan het ontstaan van boezemfibrilleren. Bij mannen zijn overgewicht en hoge bloeddruk belangrijker bij het ontstaan van de hartritmestoornis.

Bij boezemfibrilleren trekken de boezems van het hart onregelmatig en te snel samen. Hierdoor pompt het hart minder bloed door het lichaam. De patient krijgt dan last van kortademigheid en pijn op de borst. Ook kan bloed in het hart gaan stollen, waardoor een bloedpropje kan ontstaan. Zo’n propje kan een beroerte veroorzaken.

Bron: Diabetes Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen