Internet stimuleert hersenen ouderen

oma achter PCOudere mensen die last hebben van verminderde hersenfuncties zouden er goed aan doen regelmatig te ‘google-en. Dat meldt de Sunday Times naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Californie (UCLA) in de Verenigde Staten. Het zoeken op internet zorgt ervoor dat mentale achteruitgang met als gevolg verminderde hersenfuncties afgezwakt wordt.

Onderzoekers van UCLA maakten hersenscans van ouderen. Het blijkt dat het internet een beter effect heeft op de hersenen dan bijvoorbeeld lezen. Bovendien waren de effecten van surfen op het net nog meetbaar, lang nadat de computer uit was gezet. Ouderen zitten maar heel weinig op internet. Bij die mensen die weinig tot geen ervaring hebben met internet zorgde het zoeken op het web voor andere patronen van de hersenactiviteit en functioneerden de hersenen beter.

Voor het onderzoek werden 24 mannen en vrouwen tussen de 55 en 78 jaar onderzocht. De helft van deze proefpersonen had al ervaring met internetgebruik, de andere helft niet. Ze moesten allen zoekopdrachten uitvoeren waarbij meteen hun hersenen werden gescand volgens MRI-methode. Daarbij werd gekeken naar de manier waarop het bloed door de hersenen stroomt. Zo konden de onderzoekers zien welke hersendelen actief waren en welke juist niet. Vervolgens moesten de proefpersonen in 2 weken ten minste 7 keer een uur lang specifieke opdrachten op de pc uitvoeren. Ten slotte werden de hersenen opnieuw gescand terwijl ze internetzoekopdrachten uitvoerden onder toezicht.

Het effect van internetgebruik was meteen meetbaar. Bij de eerste scans werd zichtbaar hoe de hersengebieden die voor taal, lezen, geheugen en visie nodig zijn een verhoogde activiteit hadden. Tijdens de tweede scan waren ook andere delen van het brein geactiveerd, bijvoorbeeld de frontale gyrus. Deze is essentieel voor het werkgeheugen en besluitvorming.

Bron: De Morgen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen