Klaar voor nieuwe influenza

GV1Het is bijna zover: de folders zijn in huis, de spuiten en naalden zijn bezorgd. Het wachten is nu nog op de vaccins. Ik hoor steeds meer kritische geluiden uit mijn omgeving over deze vaccinatie. Zou het toeval zijn dat je juist nu steeds meer leest dat de griepepidemie (van de nieuwe Influenza A, H1N1) een feit is?

“We hebben er langer op moeten wachten dan vooraf was voorspeld, maar het is nu dan toch echt zover: er is officieel sprake van een Mexicaanse griepepidemie in ons land.

Vorige week leek het al die kant op te gaan toen bleek dat steeds meer mensen zich met (Mexicaanse) griepklachten bij de huisartsen melden.

Hoewel niet meer wordt onderzocht of er daadwerkelijk sprake is van het H1N1-virus, kunnen we daar volgens deskundigen wel vanuit gaan. Er heersen op het moment namelijk nauwelijks andere griepvirussen”. (Bron: http://gezondheid.blog.nl/)

Vooral de laatste alinea in het bericht fascineert mij. Is het niet zo dat voordat je conclusies kan trekken dat je die niet eerst moet onderbouwen met cijfers? Zelf zie ik in mijn praktijk niet een grotere stijging dan andere jaren van mensen met bovenste luchtwegklachten (want dat is volgens mij waar hier over gesproken wordt). Maar ook daar heb ik natuurlijk geen harde cijfers over. Het RIVM (http://www.rivm.nl) maakt pas vanmiddag de nieuwe cijfers bekend, aldus NU (http://www.nu.nl).

Als ik de cijfers van 23 oktober (week 42) bekijk op de RIVM site (http://www.rivm.nl) dan staat daar letterlijk te lezen:

“Het aantal patienten met griepachtige klachten dat zich bij de huisarts meldt is de afgelopen week gestegen. De incidentie van influenza-achtig ziektebeeld van de afgelopen week was 7,6 per 10.000 inwoners. Bij 13 van de 40 onderzochte monsters (32,5%) werd Nieuwe Influenza A (H1N1) gevonden. “

Ik vraag me dus echt af of we er vanuit kunnen gaan dat de meeste mensen met (milde) griepachtige verschijnselen besmet is met het H1N1 virus. Overigens is het wel zo dat als er een Influenzavirus gekweekt wordt, het in 95% van de gevallen om het H1N1 virus gaat (gtelling vanaf week 28: bron RIVM).

Maar het lijkt erop dat op dit moment de meeste mensen met milde griepachtige verschijnselen niet met H1N1 besmet is.

Recente artikelen