EHFCN Conferentie 2009: betere samenwerking bij grensoverschrijdende fraude in de zorg

Array

confidentieelRond de 100 vertegenwoordigers van ministeries van gezondheid, ziekenfondsen, zorgverzekeraars en andere belanghebbenden uit 16 landen waren aanwezig op de jaarlijkse conferentie van de European Healthcare Fraud and Corruption Network.De conferentie, dit jaar in Edinburgh georganiseerd, stond in het teken van ‘Cross-Border Healthcare in Europe.’ De discussies die plaatsvonden hadden vooral te maken met de mogelijke consequenties van de richtlijn 2005/36/EC EU die patienten en professionals het recht geeft om zich vrij te bewegen in de lidstaten. Alhoewel de EHFCN de mobiliteit van patienten en zorgverstrekkers aanmoedigt, wijst zij ook op de mogelijke stijging van fraude en corruptie in de zorgsector die deze mobiliteit met zich mee kan brengen.

Samenwerking tussen lidstaten
Samenwerking tussen lidstaten en zorginstellingen vormen de sleutel om grensoverschrijdende fraude en corruptie tegen te gaan. Een zorgbrede fraude aanpak, zoals ook de zorgverzekeraars deze in Nederland in gang hebben gezet, is hierbij het uitgangspunt. De uitwisseling van informatie is essentieel en kan op kleine schaal beginnen tussen lidstaten van buurlanden.
Een voorbeeld hiervan is de samenwerkingsovereenkomst tussen de Franse CNAMTS en de Belgische INAMI/RIZIV. Het doel van een dergelijke overeenkomst is het vergemakkelijken van uitwisseling van bestanden en informatie voor onderzoek, door middel van zelfregulering van de sector. De overeenkomst zal op 21 oktober 2009 worden getekend en zal ingaan vanaf 2010.

Risico-analyse grensoverschrijdende fraude

De EHFCN Cross-Border Fraud Working Group heeft een overzicht (matrix) ontwikkeld van de risico’s en factoren die fraude beïnvloeden.De zogenoemde matrix is ontworpen om de belangrijkste obstakels inzichtelijk te maken die lidstaten tegenkomen in het kader van preventie, detectie en sanctioneren van grensoverschrijdende fraude. De matrix houdt rekening met het feit dat verschillende lidstaten verschillende zorgsystemen en inrichting van het constitutionele rechtssysteem hebben. Met behulp van de matrix kunnen concrete analyses gemaakt worden over de soort fraude, afgeleid van specifieke risico factoren zoals “legal loopholes”, gebrek aan informatie of behandeling voor elke betrokken partij (overheid, zorgverstrekkers, patienten, etc.).

Zorgverzekeraars Nederland neemt in de persoon van Loubna Boufrach deel aan deze werkgroep en lichtte in Edinburgh het juridisch kader om te mogen samenwerken en informatie te mogen uitwisselen toe. Belangrijk hierbij is te zoeken naar creatieve en strategische oplossingen in de vorm van zelfregulering om de gewenste samenwerking en uitwisseling mogelijk te maken. Toekomstige producten van het europees netwerk EHFCN zouden hiervoor hulpmiddelen kunnen vormen.
Tijdens de conferentie wisselden delegaties hun ervaringen en best practices uit in het tegengaan van fraude en corruptie.

Nederlandse coördinator fraudebeheersing benoemd tot erelid van de EHFCN
Nel Schonenberg, coördinator fraudebeheersing bij Zorg en Zekerheid, werd tijdens de conferentie benoemd tot Honorary Member van de EHFCN. Als redenen hiervoor noemde het juryrapport het feit dat Nel vanaf de start van de EHFCN erg actief betrokken is geweest bij het werk dat de EHFCN tot stand heeft gebracht. Ook was zij medevoorzitter van de Operational Committee en heeft zij vele seminars, workshops en de zogenoemde Best Practice Session in Leiden gecoördineerd.

EHFCN Excellence Award
Ten slotte reikte de EHFCN de eerste Excellence Award uit voor bijzondere verdiensten op het gebied van de bestrijding van fraude en corruptie in Europa. Deze eerste award is gegaan naar mevrouw Ewa Kopacz, Minister van Volksgezondheid inn Polen. Mede door haar inzet zijn er tastbare resultaten geboekt in de strijd tegen fraude en corruptie in de Poolse zorgsector.

Bron: ZN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen