Kunstmatige inseminatie: blijven liggen!

Array

spermaVrouwen die na kunstmatige inseminatie gedurende een kwartier op hun rug blijven liggen, hebben 50 procent meer kans om zwanger te worden dan vrouwen die gelijk na de behandeling opstaan. Dat blijkt uit onderzoek onder vierhonderd vrouwen die een zogeheten IUI-procedure ondergingen; daarbij wordt sperma met behulp van een injectiespuit direct in de baarmoeder gebracht. De resultaten van de studie, geleid door gynaecologe-in-opleiding Inge Custers van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC), worden vandaag online gepubliceerd door het toonaangevende British Medical Journal (BMJ).

Intra-Uterine Inseminatie (IUI) is wereldwijd een van de meest gebruikte vruchtbaarheidsmethoden, in Nederland zou het gaan om een kleine dertigduizend behandelingen per jaar.
In een even simpel als doeltreffend onderzoek werd onderzocht hoe het succespercentage van deze behandeling verhoogd kan worden. Bijna 400 paren, waarvan de vrouw vruchtbaarheidsproblemen had, werden uitgenodigd om mee te doen aan de studie. De helft van de vrouwen werd gevraagd om na de inseminatieprocedure gedurende 15 minuten te blijven liggen met opgetrokken benen. De andere helft van de vrouwen werd toegestaan gelijk na de procedure op te staan.
De resultaten laten zien dat de kans op zwangerschap bij de ‘liggers’ anderhalf keer zo groot was. Van hen werd 27 procent zwanger na de IUI-procedure, de vrouwen die meteen opstonden bleven steken op een 18  procent.
De onderzoekers tasten nog in het duister wat de oorzaak van het verschil is, maar raden aan dat alle vrouwen die IUI ondergaan voortaan een kwartier zouden moeten blijven liggen. Hoofdonderzoeker Inge Custers: ‘Hoewel het op korte termijn tijdrovend is en de rustperiode een druk legt op de toch al drukbezette praktijkruimten, zal het op de lange duur zeker voordelig zijn. Hoe groter het succes bij de eerste keer, hoe minder vaak paren immers hoeven terug te komen voor een vervolgpoging.’

In een begeleidend commentaar bij het artikel in het British Medical Journal, wordt daarnaast gesteld dat als de studieresultaten overeind blijven, minder paren een beroep hoeven te doen op ingrijpende en kostbare procedures als IVF.

Aan het onderzoek van Custers werkten ook het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (Amsterdam), het Máxima Medich Centrum (Veldhoven), het Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein), het TweeSteden Ziekenhuis (Tilburg), het Martini Ziekenhuis (Groningen) en het Groene Hart Ziekenhuis (Gouda) mee.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen