Ziek van driedubbele griepprik?

0
631

injectiespuit 10ccWie elk jaar de ‘gewone’ griepprik krijgt, krijgt er de komende weken nog twee griepvaccinaties bij: tegen de Nieuwe Influenza A, beter bekend als Mexicaanse Griep. Het Pijnstiller Infocentrum vroeg Patricia Vermeer, als arts Maatschappij & Gezondheid en epidemioloog onder andere verbonden aan het RIVM, naar de bijwerkingen van deze driedubbele dosis.

‘Er is geen reden om te verwachten dat drie griepprikken in enkele weken tot extra bijwerkingen zullen leiden. Dit baseren we op de ervaringen met andere vaccinaties die in een serie worden gegeven, samen met ervaringen van (per ongeluk) gegeven extra vaccinaties of dubbele doseringen. Het is evenmin zo dat elke volgende dosis van een vaccin meer bijwerkingen zal geven dat de vorige. Dus mensen die baat hebben bij de griepvaccinaties, en dat zijn nu de bekende risicogroepen en de zwangeren (mits gezond en vanaf de dertiende week van de zwangerschap) kunnen met een gerust hart de drie vaccinaties gaan halen. Voor jonge kinderen die voor het eerst een griepprik krijgen, kan het om vier vaccinaties gaan omdat zij voor de seizoensgriep in twee keer worden gevaccineerd. Zorgverleners, die de griepvaccinatie vooral nemen om kwetsbare ouderen en patienten te beschermen, hebben van de drie vaccinaties niets te vrezen. Voor henzelf is er ook het voordeel van bescherming: zij zullen minder kans op griep hebben en op eventuele complicaties daarvan. Want hoewel de kans kleiner is, komen complicaties ook in bij gezonde mensen voor.’
Bijwerkingen
Mogelijke bijwerkingen zijn te verdelen in reacties op de plaats van injectie (zoals lokale pijn, roodheid, zwelling of verharding) en bijwerkingen door het actief worden van het afweersysteem. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om hoofdpijn, moeheid, koorts en pijn in de spieren of gewrichten. Deze klachten kunnen veilig worden verzacht met vrij verkrijgbare pijnstillers. De meeste reacties verdwijnen zonder behandeling, meestal binnen één à twee dagen.

Bron: Pijnstiller Infocentrum