Ziek van driedubbele griepprik?

Array

injectiespuit 10ccWie elk jaar de ‘gewone’ griepprik krijgt, krijgt er de komende weken nog twee griepvaccinaties bij: tegen de Nieuwe Influenza A, beter bekend als Mexicaanse Griep. Het Pijnstiller Infocentrum vroeg Patricia Vermeer, als arts Maatschappij & Gezondheid en epidemioloog onder andere verbonden aan het RIVM, naar de bijwerkingen van deze driedubbele dosis.

‘Er is geen reden om te verwachten dat drie griepprikken in enkele weken tot extra bijwerkingen zullen leiden. Dit baseren we op de ervaringen met andere vaccinaties die in een serie worden gegeven, samen met ervaringen van (per ongeluk) gegeven extra vaccinaties of dubbele doseringen. Het is evenmin zo dat elke volgende dosis van een vaccin meer bijwerkingen zal geven dat de vorige. Dus mensen die baat hebben bij de griepvaccinaties, en dat zijn nu de bekende risicogroepen en de zwangeren (mits gezond en vanaf de dertiende week van de zwangerschap) kunnen met een gerust hart de drie vaccinaties gaan halen. Voor jonge kinderen die voor het eerst een griepprik krijgen, kan het om vier vaccinaties gaan omdat zij voor de seizoensgriep in twee keer worden gevaccineerd. Zorgverleners, die de griepvaccinatie vooral nemen om kwetsbare ouderen en patienten te beschermen, hebben van de drie vaccinaties niets te vrezen. Voor henzelf is er ook het voordeel van bescherming: zij zullen minder kans op griep hebben en op eventuele complicaties daarvan. Want hoewel de kans kleiner is, komen complicaties ook in bij gezonde mensen voor.’
Bijwerkingen
Mogelijke bijwerkingen zijn te verdelen in reacties op de plaats van injectie (zoals lokale pijn, roodheid, zwelling of verharding) en bijwerkingen door het actief worden van het afweersysteem. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om hoofdpijn, moeheid, koorts en pijn in de spieren of gewrichten. Deze klachten kunnen veilig worden verzacht met vrij verkrijgbare pijnstillers. De meeste reacties verdwijnen zonder behandeling, meestal binnen één à twee dagen.

Bron: Pijnstiller Infocentrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen