Kwaliteit in homeostase

Array

professor1 Rijksuniversiteit Groningen
Oratie: prof.dr. M.M.R.F. Struys, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Leeropdracht: Anesthesiologie
Titel: Kwaliteit in homeostase.
Faculteit: Medische Wetenschappen

Ten onrechte wordt regelmatig gesteld dat de anesthesie zo veilig is dat onderzoeksgelden beter kunnen worden besteed aan het oplossen vanandere medische vraagstukken. Het intra-operatieve mortaliteitscijfer dat gerelateerd is aan de anesthesie is zeer laag (minder dan 1/100 000 patienten), maar uit internationale studies blijkt dat rond de vijf procent van alle chirurgische patienten overlijdt binnen het jaar na hun operatie. Voor patienten ouder dan 65 is dit zelfs meer dan tien procent.

De actieve behandelrol van de anesthesioloog stopt als de patient de peri-operatieve zorgketen verlaat, maar dat wil dit niet zeggen dat de peri-operatieve gebeurtenissen geen verdere invloed meer kunnen hebben op de lange termijn gezondheidstoestand van de patient. Men kan zich afvragen in welke mate het anesthesiologische management de lange termijn “outcome” van de patient kan beïnvloeden. Cijfers tonen meer en meer evidentie dat het optimaliseren van het behoud van homeostase tijdens de anesthesie belangrijk is. Dit zou wel eens kunnen bijdragen tot een verbetering van de kwaliteit van de hele peri-operatieve zorgketen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen