Zittend werk verhoogt de kans op prostaatkanker

Array

kantoorbaanMannen die het merendeel van hun leven zittend doorbrengen, hebben 30 procent meer kans om prostaatkanker te ontwikkelen dan degenen met een erg actieve job.  Recent onderzoek van het Karolisnka Institute in Zweden heeft uitgewezen dat mannen die zittend werk verrichten meer kans hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker. Het risico op deze vorm van kanker is bij ‘kantoorbaanmannen’ bijna 30 procent groter dan bij mannen die veel lichaamsbeweging hebben tijdens het werk. Deze en andere uitslagen van het onderzoek zijn terug te lezen in het British Journal of Cancer.

Voor het onderzoek werden 45.000 mannen tussen de 45 en 79 jaar bestudeerd. De mannen die fysiek zwaar werk hebben, hadden 28 procent minder kans op het krijgen van prostaatkanker dan mannen die heel veel zitten tijdens hun werk. Van de mannen die veel zitten, bleek dat diegenen die slechts de helft van hun werktijd zittend doorbrengen tot 20 procent minder kans op prostaatkanker hadden dan de mannen die de hele werkdag moeten zitten.
De onderzoekers denken dat bewegen bepaalde hormonen vrijkomen in het lichaam, waaronder testosteron, die beschermen tegen de ziekte. “De resultaten van dit onderzoek hebben belangrijke gevolgen voor de preventie van prostaatkanker, maar er moet nog meer onderzoek gebeuren om dit te bevestigen.”

Bron: Gezondheidsplein

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen