Bejaarden krijgen insuline in plaats van mexicaanse griepvaccin

0
246

Amaris TheodotionElf bewoners van verpleeghuis Amaris Theodotion in Laren hebben donderdagmiddag omstreeks het middaguur insuline in plaats van het vaccin tegen de Mexicaanse griep toegediend gekregen. Ze zijn allemaal in het ziekenhuis opgenomen. Hun situatie was aan het einde van de middag stabiel. Bij de elfde vaccinatie werd de blunder ontdekt en werd een arts geroepen. De slachtoffers zijn ter observatie naar het Tergooiziekenhuis in Blaricum vervoerd, waar hun bloedsuikerspiegel in de gaten werd gehouden.

Directeur Rachel Mak hoopt ze vrijdag weer te verwelkomen in Laren. “De insuline kan weliswaar nare consequenties hebben als je het niet tijdig ontdekt, maar we waren er snel bij”, zegt de directeur. “Er zijn waarschijnlijk geen blijvende gevolgen. Ik kan niet ontkennen dat hier sprake is van een grove fout. Dit is echt verschrikkelijk. Mijn eerste indruk is dat de verplichte dubbele check door de medewerkers heeft plaatsgevonden. Maar natuurlijk gaan we de zaak nauwkeurig onderzoeken.”

De elf bewoners maken deel uit van een grotere groep bewoners, die tegen de Mexicaanse griep gevaccineerd werd. Mak tast nog volledig in het duister hoe het zo heeft kunnen misgaan. In het verpleeghuis verblijven 218 bejaarden. De gemiddelde leeftijd is 83 of 84. Op andere afdelingen verliep de vaccinatie probleemloos.

,