Eén zorgcentrale werkt niet goed voor drie huisartsenposten
ArrayOp 19 oktober stond op deze site het bericht dat in Brabant één telefonische zorgcentrale werkt voor drie huisartsenposten (HAP’s). Alle telefoontjes worden van daaruit getrieerd en zorg ingezet. De visite-auto’s worden vanuit die centrale gedirigeerd. Er bestaat geen vis-a-viscontact tussen huisarts op de HAP en de triagist.
Huisarts Hans Hiisman uit Wijk bij Duurstede ziet bezwaren aan dit model. Hij mailt: Het oordeel omtrent de wenselijkheid van vis-a vis contact tussen huisartsen en triagisten op een Huisartsenpost deel ik niet. Ik denk dat beslissingen omtrent inhoud, urgentie en planning dit contact zeer wenselijk maken. Bij drukte zijn er korte informele groepsdiscussies waarbij de argumenten ook aangedragen worden door werkers die niet direct bij deze casus betrokken zijn. Het schaalverschil bepaalt dit. De ervaringen die opgedaan zijn met steeds groter wordende ziekenhuizen en onderwijsinstellingen zijn slecht. Laten we hier niet weer dezelfde fout maken. Het gaat vaak om heel subtiele dingen waarbij non-verbale communicatie niet gemist kan worden. Zeker niet in teams die steeds weer anders zijn samengesteld, zoals dat op de post vaak is.
Tot zover deze ingezonden brief. Het Julius Centrum organiseert van 9 tot 12 maart een internationale Masterclass over de organisatie van spoedzorg in Nederland en Engeland. Deze vindt plaats op het King’s Fund Centre te Londen, dat te vergelijken is met het Julius Centrum. Aan de orde komen onder meer de telefonische spoedzorg en de telefonische triage. Wilt u deelnemen aan deze masterclass? Neem dan contact op met het Julius Centrum.
Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers