Keten DBC’s ontmoeten weerstand; wat nu?
ArrayHoog op de agenda staat dezer dagen de invoering van keten-DBC’s ofwel functionele bekostiging voor de langdurige zorg aan patienten met 1. diabetes, 2. COPD, 3. hartfalen en 4. te hoge bloeddruk of te hoog cholesterol en hartfalen. Intussen bereiden vele andere platforms en patientenverenigingen keten-DBC’s voor bij andere aandoeningen zoals depressie en CVA.
Huisartsen tonen grote weerstand hiertegen. Zij vrezen schaalvergroting zoals bij de thuiszorg, bureaucratisering en betuttelingen door de zorgverzekeraar. Prof.dr. Guus Schrijvers is verrast door die tegenstand. Want een half jaar geleden ontmoette hij trotse huisartsen in Amersfoort en Salland die hun zorggroep voor diabetespatienten demonstreerden. Toch moet er een bekostiging voor de zorg aan langdurig zieken komen, die afstemming tussen zorgprofessionals bevordert.
Schrijvers heeft daarom donderdag 12 november een voorstel gedaan op een bijeenkomst van 120 medisch adviseurs, werkzaam bij zorgverzekeraars. Zij kwamen bijeen op het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) te Diemen. Hij heeft voorgesteld om ook te kijken hoe Engeland en Duitsland hun zorg aan langdurig zieken bekostigen. In Engeland en Duitsland krijgt de eerstelijn extra geld, alleen voor de afstemming van ketenzorg en niet voor de zorgverlening zelf. Die blijft bekostigd via de normale tarieven.
Afstemming betekent in Duitsland onder meer dat
1. Artsen hulp bieden volgens multidisciplinaire richtlijnen
2. Zij hun zorggebruik gegevens via het internet opsturen naar een centraal orgaan en
3. Tweemaal per jaar nascholing volgen op basis van hun eigen zorggebruik cijfers en die van anderen.
Bij punten 2 en 3 zijn zorgverzekeraars niet betrokken. Zij krijgen geen inzage in de zorggebruikcijfers en zijn niet aanwezig bij de nascholing. Dit voorstel was acceptabel voor de, volgens mij conservatievere, huisartsen en specialisten in Duitsland. Ik blijf het Nederlandse idee van Keten DBC’s beter vinden. Maar soms is het betere de vijand van het goede.
Tot zover dit bericht. Van 18 tot en met 20 mei organiseren het Julius Centrum en het Londense King92s Fund Centre een Masterclass over (bekostiging,kwaliteit en afstemming in) de geintegreerde eerstelijn en ketenzorg inEngeland. De groep bestaat uit maximaal veertig deelnemers. Wilt u er ook heen? Stuur dan een mail naar organisator Clarine Sies op [email protected] Wilt u deelnemen aan de Masterclass Ketenzorg die op 12 januari van start gaat en waar alle recente ontwikkelingeninclusief die bij bekostiging aan de orde komen?
Klik dan hier.