Snellere malariadiagnose mede dankzij UT-onderzoek

IjzermanMaarten IJzerman, Technology in Healthcare
In de malariabestrijding is tegen bescheiden extra kosten belangrijke winst te boeken. Dat stellen de Universiteit Twente en Philips in een adviesrapport aan de Braziliaanse overheid over nieuwe diagnosetechnologie. De studie is kortgeleden in Parijs op een wetenschappelijk congres gepresenteerd.

De maatschappelijke impact van nieuwe technologieen aantonen vanaf hun prilste fase van ontwerp en ontwikkeling, – met dat type onderzoek slaat de Universiteit Twente een nieuwe richting in, vertelt Maarten IJzerman, hoogleraar en vakgroepvoorzitter van Health Technology & Services Research. “Ons advies aan Philips is een mooi voorbeeld. Voor nieuwe technologieen voor malariadiagnose doen wij een vroege voorspelling over gezondheidswinst en kosteneffectiviteit.”

Malaria, wereldwijd met 1,5 miljoen slachtoffers infectieziekte nummer 1, is ook in Brazilie een immens probleem. Hoewel de gezondheidsvoorzieningen redelijk zijn, moeten mensen van heinde en verre naar ziekenhuizen komen. En als hun bloedmonsters eerst ter analyse naar centrale laboratoria gaan, kan behandeling lang op zich laten wachten.
malaria kaart

Point of care-technologie
Beter dan de patient naar de zorg te brengen is het omgekeerde, dat artsen hun malariadiagnose kunnen stellen op de ‘point of care’ zelf. Om dit mogelijk te maken had Philips de keuze te investeren in twee verschillende technologieen: ‘Magneto optical technology'(MOT) en ‘Software Aided Microscopy’ (SAM). “Onze taak als UT”, aldus IJzerman, “was de prestaties van deze ontwerpen vergelijken met de manier waarop malaria momenteel wordt gediagnosticeerd. Daarvoor hebben we voor de Braziliaanse situatie een besliskundig model, een Markov-model, ontwikkeld.

Met dit model is bekeken hoe vaak een verkeerde diagnose voorkomt. Twee dingen kunnen er in principe fout gaan, of een technologie nu hapert of onoordeelkundig wordt gebruikt. Als mensen namelijk ten onrechte de diagnose malaria krijgen (fout-negatieven) zullen de te vermijden kosten snel oplopen. En het tweede risico: onthouding van zorg enkel en alleen omdat ze niet als patient zijn aangemerkt (fout-positieven) drukt uiteraard de levensverwachting.”

Gezondheidswinst
Van beide technische mogelijkheden is de softwaregestuurde microscopie van SAM er als beste uit gekomen. Aan integratie daarvan in de eigen medische structuur heeft Brazilie genoeg om aanzienlijke verbeteringen te realiseren: de onderzoekers voorspellen via het model een gezondheidswinst van ongeveer 150.000 mensenlevens per jaar; de toegang tot diagnose stijgt van 31% naar 80%. Tegelijk is dit economisch het beste scenario. Zou de overheid slechts de huidige diagnostiek tot 80% verbeteren, dan betekent een investering van 22 miljoen een gezondheidswinst van 100.000 levens, terwijl een combinatie met SAM anderhalf keer zoveel gezondheidswinst oplevert tegen maar 16 miljoen.

Borstkanker
Onder leiding van IJzerman doet de UT-vakgroep Health Technology & Services Research meer van dit soort onderzoeken naar de efficiency van gezondheidsmethodieken. “Met onderzoekers van het UT-instituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde MIRA werken wij intensief samen op het terrein van imaging en diagnostics. Zo bekijken we de gezondheidswinst en doelmatigheid die photoacoustische imaging kan opleveren bij de detectie van borstkanker. We gaan daarbij uit van twee implementatiescenario’s, de eerste als screeningsinstrument en de tweede als aanvulling op de ziekenhuisdiagnostiek van borstkanker.”

“Een ander voorbeeld is dat we samen met een bedrijf als Medimate studies en de groep van Albert van den Berg onderzoek doen naar de potentiele winst die lab-on-a-chip technologie kan opleveren. Bijvoorbeeld de vraag of een natrium- of kalium-chip tot gezondheidswinst kan leiden bij patienten met hart- of nierfalen. Door een nauwe samenwerking met de traumaregio Euregio en het Regionaal Overleg Acute Zorg kunnen we dit soort technieken ook testen in de zorgpraktijk.”

“Ons onderzoeksveld heeft enorme potentie. Volgens een recente publicatie van de Economist spenderen alleen al de VS in de komende 10 jaar 70 miljard dollar extra aan personal medical monitoring devices. Dat is ongeveer net zoveel als alle kosten van medische devices in de VS. Het verkrijgen van juiste informatie om beslissingen te nemen zal de rol van diagnostiek en imaging alleen maar groter maken.”

Bron: UT

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen