Babysterfte terugdringen met gespecialiseerde ziekenhuizen

Array

baby-blij2Alleen een aantal gespecialiseerde ziekenhuizen moet nog bevallingen kunnen uitvoeren. In die ziekenhuizen zou dag en nacht, zeven dagen in de week een gynaecoloog aanwezig moeten zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersnedes. Dat zeggen verschillende gynaecologen in het tv-programma Zembla dat vanavond werd uitgezonden.

De gynaecologen pleiten voor zo’n 30 speciaal uitgeruste ‘bevallingsziekenhuizen’, die goed over Nederland verspreid liggen. Nu kunnen vrouwen nog in zo’n 100 plaatsen bevallen in ziekenhuizen.

Nu kunnen vrouwen in ongeveer honderd ziekenhuizen bevallen. Maar buiten kantoortijden is daar geen vrouwenarts of operatiepersoneel voor keizersnedes te bekennen. Bijvoorbeeld gynaecoloog Paul Reuwer van het St Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg pleit in de uitzending voor ongeveer dertig of veertig gespecialiseerde ziekenhuizen waar die teams altijd voorhanden zijn. De ziekenhuizen moeten volgens hem goed verspreid over het land liggen. Hij verwacht dat de babysterfte door deze maatregel zal dalen.

Eén van de oorzaken van de hoge babysterfte in ons land is dat verloskundigen en gynaecologen lang wachten met ingrijpen als er iets ‘mis’ is. In Nederland bevallen ook veel meer vrouwen thuis dan in andere landen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen