Openen van medicijnverpakkingen geeft vaak problemen

pillen-in-blisterPatienten hebben vaak problemen met verpakkingen van geneesmiddelen. Dat concluderen farmaceutische onderzoekers van het kennisnetwerk UPPER van de Universiteit Utrecht. Met name mensen met een beperkte handfunctie, zoals reumapatienten en ouderen, hebben moeite de verpakkingen te openen. De stripverpakking geeft de meeste problemen. De wetenschappers analyseerden ruim 6.000 meldingen van patienten over hun ervaringen met medicijnen tussen het voorjaar 2004 en eind 2007, verzameld door het Meldpunt Medicijnen. 10% daarvan ging over de verpakking van het medicijn.

Bijna de helft van de meldingen over de verpakking betrof de stripverpakking die gebruikt wordt voor tabletten. Gebruikers geven aan dat ze tabletten moeilijk uit de strip krijgen. Hierdoor breken de tabletten of vallen ze op de grond, waardoor ze soms niet meer gebruikt kunnen worden. De doordrukstrips die volledig uit aluminium bestaan gaven de meeste problemen. Bij afpelbare stripverpakkingen is het materiaal vaak te stug of het lipje waaraan getrokken moet worden te klein. Ook openen mensen de afpelbare stripverpakking door gebrek aan informatie vaak per ongeluk alsof het een doordrukstrip is, waardoor de tabletten soms onbruikbaar worden.

Andere klachten
Behalve over stripverpakkingen, melden patienten ook problemen met andere toedieningsvormen. 14% van de meldingen over verpakkingen betrof problemen met het openen van tablettencontainers, oogdruppelflacons, zetpilstrips en zogenaamde granulaatsachets. Daarnaast zijn er andere klachten, zoals het grote formaat van de verpakkingen, niet goed afscheurbare strips, verspilling van materiaal en problemen met de opdruk en informatie bij het medicijn.
Gebruiksvriendelijkere opties

De onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen een aantal suggesties om een deel van de problemen op te lossen. Hieraan kunnen geneesmiddelproducenten, de overheid en apothekers een bijdrage leveren. De producent zou bijvoorbeeld op de verpakking kunnen aangeven hoe deze te openen is en gebruikstests met oudere proefpersonen kunnen uitvoeren. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zou het testen van de gebruiksvriendelijkheid van de verpakking onderdeel kunnen maken van de registratieprocedure. Verder zouden apothekers de patient beter kunnen begeleiden bij het gebruik van een medicijn, of bijvoorbeeld de tabletten uit de doordrukstrip in een flacon kunnen meegeven.

Meldpunt medicijnen
De meldingen zijn verzameld door het Meldpunt medicijnen. Dit digitale meldpunt is opgericht door DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik in samenwerking met het kennisnetwerk UPPER van de Universiteit Utrecht en enkele patientenorganisaties.

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen