Thuisbevalling is veilig bij goede selectie door verloskundige

Array

bevallingBij een goede selectie van de verloskundige is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van onder anderen Jan Nijhuis (gynaecoloog), Simone Buitenduik (TNO-onderzoeker en hoogleraar verloskunde) en Ank de Jonge (verloskundig onderzoeker bij TNO). Uit een analyse onder meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen blijkt dat een thuisbevalling even veilig is als een ziekenhuisbevalling. Baby’s van vrouwen die thuis bevallen, overlijden niet vaker tijdens of vlak na de geboorte en worden niet vaker opgenomen op de intensive care dan kinderen die poliklinisch worden geboren.

De auteurs concluderen dat de oorzaak van de hoge babysterfte in Nederland (Euro Peristat 2008) niet te wijten is aan de cultuur van thuisbevalling. Hun bevindingen verschenen op 16 november 2009 in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het onderzoek werd eerder dit jaar gepubliceerd in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door TNO, het Academisch Medisch Ziekenhuis (AMC) en Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). Nog nooit eerder werd op op zo’n grote schaal gecontroleerd onderzoek gedaan. In totaal werden 529.688 zwangeren geanalyseerd. Het ging hierbij om alle laag-risico-zwangeren die tussen 1 januari 2000 en 31 december 2006 zijn bevallen onder leiding van hun eerstelijns verloskundige. Al deze vrouwen konden kiezen of ze thuis of in het ziekenhuis wilden bevallen. In beide gevallen werden ze begeleid door hun eigen verloskundige.
Van de vrouwen koos 61 procent voor een thuisbevalling en 31 procent voor een ziekenhuisbevalling. De overige 8 procent was onbekend. Van de vrouwen werd ook geregistreerd of zij Nederlands of niet-Nederlands waren en hun leeftijd en inkomensgroep. De sterftecijfers tijdens en vlak na de geboorte werden vergeleken voor deze groepen.

De resultaten
Er werd geen significant verschil in sterftecijfers gevonden voor de groep die thuis wilde bevallen, vergeleken met de groep die in het ziekenhuis wilde bevallen. De sterftepercentages voor de eerste 24 uur waren voor beide groepen 0.05 procent en voor de eerste 7 dagen 0.06 (thuis) en 0.07 procent (ziekenhuis). Los hiervan werden wel hogere sterftecijfers gevonden voor niet-Nederlandse vrouwen en vrouwen boven de 35. Dit is overigens een bekend gegeven. Hiervoor werd gecorrigeerd bij het interpreteren van de resultaten.

Conclusie
De studie laat zien dat de relatief hoge babysterfte in Nederland niet verklaard kan worden door het grote aantal geplande thuisbevallingen. Laag-risico-zwangeren kunnen gewoon volgens het Nederlands beleid zelf hun plek van bevalling kiezen. De onderzoeksresultaten laten zien dat heen thuisbevalling een veilige optie. Voorwaarde is wel dat er een goed zorgsysteem en een geïntegreerd verwijssysteem zijn. Binnen ons zorgsysteem zijn er voldoende deskundige verloskundigen, die de geschiktheid van een thuisbevalling beoordelen. Gezonde Nederlandse vrouwen kunnen met een gerust hart blijven kiezen voor een bevalling thuis.

Bron: Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde/ British Journal of Obstetrics and Gynaecology & KNOV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen