Gevaren rofecoxib in 2000 en 2001 al zichtbaar

0
185

vioxx2In september 2004 werd rofecoxib (Vioxx) door farmaceut MSD van de markt gehaald vanwege cardiovasculaire bijwerkingen.  Dat had al jaren eerder gekund, volgens de Amerikaanse onderzoeker Joseph Ross en zijn collega’s. Ze hielden dertig klinische placebogecontroleerde onderzoeken tegen het licht, gepubliceerd en ongepubliceerd, die allemaal zijn verricht voordat rofecoxib van de markt werd gehaald. Dit blijkt uit een publicatie in Medisch Contact.

Al in december 2000, toen 70 procent van de onderzoeken was afgerond, was er een trend die liet zien dat de mensen die rofecoxib kregen, meer risico liepen op een cardiovasculaire gebeurtenis of overlijden. In juni 2001 was het effect statistisch significant volgens de auteurs (p=0,051). Een van de directeuren beweerde dat MSD niet eerder had kunnen weten, dat rofecoxib deze bijwerkingen had. Het onderzoek van Ross c.s. wijst anders uit.

Arch Intern Med 2009; 169 (21): 1976-84: Pooled Analysis of Rofecoxib Placebo-Controlled Clinical Trial Data

Bron: Medisch Contact

Vorig artikelPaddovervangers net zo verslavend
Volgend artikelErasmus MC’ers openhartig over medische fouten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.