Europa integreert verslavingszorg

Array

huisvestingVerslaafden die van hun verslaving afwillen, hebben meestal meer behoeften. Vaak hebben zij ook psychiatrische problemen. En/of  ze zijn dakloos en hebben geen postadres. Vaak zijn er ook problemen rond huisvesting, inkomen, dagbesteding, voeding en somatische gezondheid.

In Nederland bestaan drie soorten organisaties die zich inzetten voor deze verkommerden en verloederden:
1. de professionele verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg
2. organisaties voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang en
3. afdelingen Vangnet en Advies van GGD’en die bij crises, dreigende huisuitzetting en schuldsanering handelend optreden.

Vaak heten die laatste ook afdelingen Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. In Nederland gaan deze drie organisaties,  vaak onderverdeeld in meerdere aanbieders per regio, steeds vaker samenwerken. Ze maken zorgpaden en
-ketens, onderlinge afspraken, hebben een gemeenschappelijk servicepunt en bakenen de taken af. Dat is ook het geval in Engeland, Noorwegen en Duitsland. Daar bestaan drop in and contact centers van waaruit multidisciplinaire hulp en opvang wordt geboden.

Deze kennis kwam naar voren tijdens het zeer druk bezochte congres Tien Jaar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg: wat ging goedwat kan beter?  dat op 3 december plaatsvond in Lelystad. De organisatie ervan berustte bij de Gemeente Almere, de GGD Flevoland en het Julius Centrum. Deelnemers van vele GGD’en, instellingen voor verslavingszorg en maatschappelijke opvang namen eraan deel. De buitenlandse kennis en ervaringen kwamen via plenaire lezingen naar voren van de experts Thomas Kallert (Duitsland), Judith Myles (Engeland) en Anne Loennechen (Noorwegen).

Bij de afsluiting van het congres signaleerde GGD-Flevoland  directeur Peter Meyknecht een trend in Europa naar geïntegreerde zorgverlening. Drie andere trends die hij signaleerde
1. patientengerichtheid,
2. ambachtelijkheid van de hulpverlening en
3. onderzoeksbehoeften komen hieronder verder aan bod.

Bent u geïnteresseerd in de Power Point van plenaire inleidingen en workshops tijdens dit congres? Klik dan hier. Nog niet alle PPP’s staan erop. De rest volgt nog.
auteur: prod.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen