Middenveld cruciaal bij voetbal en zorgbeleid

Array

middenveldZo dadelijk (zaterdagmorgen 12-12) sta ik langs de lijn van het voetbalveld. Mijn 14 jarige zoon is dan keeper en hoopt met zijn team periode-kampioen te worden. Regelmatig schalt de kreet van hun coach: Middenveld aansluiten. Want als dat niet gebeurt, krijgt de keeper het zwaar en kunnen de spitsen niet scoren.

In de zorg is ook sprake van een middenveld tussen parlement en regering (de spitsen) enerzijds en uitvoerende professional (de keeper) anderzijds. Dat middenveld bestaat uit bijvoorbeeld de Nederlandse Zorgautoriteit, het College voor Zorgverzekeringen, de KNMG,de NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Orde van medisch specialisten.

In Engeland is het gebruikelijk om voorafgaande aan belangrijke politieke beslissingen het middenveld te  vragen om vanuit hun achterban voorstellen te doen voor beleid. Wat ik thans mis in de Nederlandse gezondheidszorg is participatie van het middenveld bij het produceren van de technische voorstellen om 6,5 miljard te bezuinigen (zie ook het bericht hierboven).

Waar blijven de voorstellen van bijvoorbeeld de KNMG? Gaat VWS het middenveld oproepen voorstellen te doen? Dat middenveld is cruciaal, op het voetbalveld en in de zorg. Ik hoop dat mijn zoon wint. Ik hoop dat patient en zorg dat ook zo veel mogelijk doen bij de komende grote ingrepen.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen