IGZ: Amphia ziekenhuis houdt zich niet aan landelijke richtlijn vaccinatie Mexicaanse griep

Array

amphia-exterieur-gereedIGZ: Amphia ziekenhuis moet landelijke richtlijn vaccinatie Mexicaanse griep volgen
Het Amphia ziekenhuis in Breda houdt zich niet aan de landelijke richtlijn om het eigen personeel twee keer te vaccineren tegen de Mexicaanse griep dat zegt de IGZ vandaag op haar website. Het Amphia ziekenhuis wijkt af van de richtlijn omdat zij vinden dat een eenmalige vaccinatie voor gezonde volwassenen volstaat. De IGZ keurt deze handelwijze af en heeft er bij de Raad van Bestuur van het ziekenhuis op aangedrongen zich ondubbelzinnig achter de landelijke richtlijn te stellen. De inspectie voor de gezondheidszorg is verbolgen over de brief
d.d. 1 december 2009 met kenmerk EH/TdB/IvG/09.0603//7 daarin u stelt  het Amphia ziekenhuis dat “een eenmalige vaccinatie voor gezonde volwassenen volstaat ….om de patientveiligheid in voldoende mate te waarborgen”.
Dit standpunt wijkt af van de landelijke richtlijn ter zake die gebaseerd is op een gezamenlijk advies van de Gezondheidsraad en het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Deze landelijke richtlijn was gericht op het voorkomen van besmetting van ziekenhuispatienten door zorgmedewerkers en ter bevordering van de continuïteit van zorg. Het Amphia geeft u aan  zelf te hebben heroverwogen en daarbij tot een andere richtlijn te komen voor de vaccinatie van eigen personeel. De inspectie is van mening dat de deugdelijke motivering afwijkt van de

landelijke richtlijn. Als bezwaarlijke omstandigheid geldt dat u met uw brief verwarring heeft gezaaid over het landelijk beleid en daarmee mogelijk de volksgezondheid in gevaar brengt. Ook na aandringen van de inspectie het standpunt te herzien heeft de Raad van Bestuur laten weten niet aan dit verzoek te willen voldoen. De inspectie acht deze handelwijze afkeurenswaardig en is van mening dat u daarmee uw verantwoordelijkheid als Raad van Bestuur ten behoeve van de patientenzorg onvoldoende neemt.

De IGZ wijst erop dat het ziekenhuis met deze handelwijze het belang van de patient uit het oog verliest. De landelijke richtlijn is bedoeld om besmetting van patienten door zorgpersoneel te voorkomen en is gebaseerd op gezamenlijk advies van de Gezondheidsraad en het Centrum Infectieziekte bestrijding.

Brief van IGZ aan Amphia ziekenhuis

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen