Hervorming Amerikaanse gezondheidszorg weer een stap dichterbij

0
166

ObamaBij de eerste cruciale stemming in de nacht van zondag op maandag heeft de Amerikaanse Senaat de weg vrijgemaakt voor de ambitieuze hervorming in de Amerikaanse gezondheidszorg. De Senaat besloot vannacht met zestig tegen veertig stemmen het debat over de hervorming af te sluiten en nog voor Kerstmis over het wetsvoorstel te stemmen. Met zestig stemmen tegen veertig hebben de senatoren een eerste horde van procedures afgerond.De hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg is weer een stap dichterbij gekomen. Alle Democraten stemden voor, alle Republikeinen tegen. De stemming was cruciaal. Er komen nog twee stemmingen in de Senaat, maar het lijkt wel zeker dat het wetsvoorstel van president Obama die ook overleeft.Dertig miljoen onverzekerde Amerikanen komen dankzij de nieuwe wet in aanmerking voor een ziektekostenverzekering. Ook wordt het verzekeringsmaatschappijen verboden om mensen niet te verzekeren, omdat ze al eerder ziek zijn geweest. Twee andere stemmingen over procedures die de debatten over de hervorming binnen de gezondheidszorg moeten afsluiten, zijn voorzien op dinsdag en woensdag. Donderdagavond zou dan de definitieve stemming plaatsvinden. Zo zou de wet er nog nipt voor Kerstmis doorkomen. In november keurde het Huis van Afgevaardigden zijn versie van de hervorming al goed. Zodra de Senaat het eens is over een tekst, moeten beide teksten nog samengesmolten worden. De wet zou gezondheidszorg voorzien voor zo’n 31 miljoen mensen.